Travel Service nousemassa tšekkiläisen CSA:n pääomistajaksi

TravelService_SmartWings_tailsTravel Service solminut CSA:n (České aerolinie) osakkeenomistajien Korean Airlinesin ja Priskon kanssa ostavansa lähes kokonaan tšekkiläisen lentoyhtiön osakekannan. Travel Servicellä on nykyisin jo 34 prosentin osuus CSA:sta. Kilpailuviranomaisten ja valtio-omistajan hyväksyessä kaupat nousisi osuus jo lähes 98 prosenttiin. 90-vuotias CSA on yksi maailman vanhimmista lentoyhtiöistä.

Tšekin valtiolla on kilpailuviranomaisen hyväksynnän jälkeen viisi päivää aikaa mahdolliseen sopimuksesta vetäytymiseen. Hyväksyntöjen odotetaan kestävän noin kolmen kuukauden verran. Jo valtio-omistaja vetäytyisi kaupoista nousis Travel Servicen osuus CSA:sta kuitenkin 78,74 prosenttiin.

CSA_Airbus_noseCSA:n osto on osa Travel Service Airlinesin pitkän aikavälin suunnitelmaa nousta suurempien lentoyhtiöiden joukkoon. Samalla on mahdollista, että yksi maailman vanhimmista lentoyhtiöistä eli vuonna 1923 perustetun CSA:n nimi katoaisi ilmailuhistoriaan.

Helsinki-Vantaallekin lentävä CSA on läpikäynyt viimevuosien aikana uudelleenjärjestelyjä ja on huonojen vuosien jälkeen noussut voitolliseksi ja kasvattanut tulostaan jo kolme vuotta peräkkäin. Nyt osuuntensa myyvä Korean Airlines tuli CSA:n omistajaksi keväällä 2013.

CSA:n laivastossa on nykyisin 18 lentokonetta, joista vain yksi on laajarunkokone. CSA:n on matkustajapaikoilla mitattuna maan suurin lentoyhtiö.

Travel Service puolestaan on mm. laivastolla mitatttuna suurin tsekkiläisyhtiö ja se operoi reitti- ja tilau- ja liikelentoja SmartWings-brändillä. Tsekkimarkkinoiden lisäksi yhtiöllä on toimintaa Slovakiassa, Puolassa ja Unkarissa.

TravelService_SmartWings_737Kaikkiaan Travel Service lentää 12 liikenteen solmukohdasta seitsemässä maassa 35 Boeing 737-koneen laivastolla. Yhtiö on tilannut 30 uutta Boeing 737 MAX -konetta ja niiden on määrä tulla laivastoon vuosien 2018-2023 aikana.

Vuonna 1997 perustettu Travel Service on toiminut markkinoilla jo 20 vuotta ja on kuljettanut yli 54 miljoonaa matkustajaa. Yhtiön omistaa 49,9 prosentin osuudella kiinalainen investoija CEFC.

Lue myös: