Turistien kuumailmapallo syttyi tuleen Egyptissä

palloja_luxoregypt.org(päivittynyt) Useista eri maista tulleita turisteja kuljettanut suuri kuumailmapallo syttyi tuleen ja syöksyi maahan tiistaiaamuna Luxorissa Egyptissa. Ainakin 19 ihmisen kerrotaan saaneen surmansa. Auringonnousun aikaan Niilin ja historiallisten nähtävyyksien yllä tehtävät pallolennot ovat alueella suosittu turistihoukutin.

Tiedot tapauksesta ovat vieläkin ristiriitaisia. Kuumailmapallon korissa vaikuttaisi syttyneen propaanikaasupalon jälkeen tapahtunut jonkilainen räjähdys arviolta 300 metrin korkeudessa. Palon kiihdyttyä noin 30 sekunnin kuluttua pallon kuori antoi periksi ja matkustajakori syöksyi liekehtivänä maahan.

Eräiden havaintojen mukaan pallo olisi ehkä jo ollut tekemässä laskua, kun riippuva köysi olisi takertunut johonkin ja katkaissut kaasuletkun. Lentäjä ja ainakin yksi matkustaja olisivat hypänneet pallosta noin 10 metrin korkeudessa ja keventyneenä se olisi kohonnut uudelleen taivaalle. Tiedot ovat vaihtelevat lähteestä riippuen.

Matkustajina oli 20 turistia ilmeisesti Hong Kongista, Japanista, Unkarista, Ranskasta ja Englannista. Uutislähteiden mukaan pallon egyptiläinen lentäjä ja yksi turisti olisi selvinyt turmasta hyppäämällä korista ennen sen iskeytymistä maahan. Hekin kuitenkin saivat pahoja palovammoja ja loukkaantuivat.

Pallon jäänteet putosivat pellolle parin kilometrin päähän Kuolleiden laaksosta, yhdestä Egyptin suurimmista turistinähtävyyksistä.

Lentoa operoi paikallinen Sky Cruises. Onnettomuuspallo oli ilmeisesti espanjalaisvalmisteinen 24-paikkainen Ultramacig N-425 (rekisteri SU-283). Pallon tilavuus on 12 000 kuutiometriä ja korkeus 31,2 metriä. Kuoren halkaisija on 29,5 metriä. Korissa matkustajat ovat eri osastoissa kuin lentäjä ja kaasupullot.

Luxorissa on ainakin seitsemän yhtiötä, jotka järjestävät pallolentoja turisteille. Niille on sattunut vuosien varrella useita onnettomuuksia, joissa ihmisiä on loukkaantunut. Kerrallaan ilmassa olevien pallojen määrää rajoitettiin ja koulutusta tehostettiin.

Tiistain aamulennolla oli suurin nykyisin sallittu määrä eli kahdeksan suurta palloa. Onnettomuuden jälkeen viranomaiset asettivat ne toistaiseksi lentokieltoon.

Kyseessä on historian pahin kuumailmapallolle sattunut onnettomuus. Tähän asti vakavin tapahtui 1989 Alice Springsissä Australiassa. Tuolloin kahden pallon törmäyksen seurauksena toinen syöksyi maahan ja 13 ihmistä sai surmansa.