Tutkimus: Valtaosa lentomatkustajista on valmis maksamaan lisäpalveluista

delivery_3_4Valtaosa lentomatkustajista on valmis maksamaan ylimääräisistä mukavuuksista, etenkin ruoasta ja lisätilasta. Matkatavarasta perittävät maksut sen sijaan ärsyttävät, mutta silti on vaikeaa pakata järkevästi. Tärkeintä lennoilla on vesi ja oma rauha.

Maailman suurimpiin verkkomatkatoimistoihin kuuluva Expedia.fi tutki lentomatkustajien käyttäytymistä ja mieltymyksiä Expedia Passenger Preferences Index -tutkimuksessa. Vastaajia oli 22 maasta yhteensä 11 026, ja heiltä tiedusteltiin mielipiteitä erityisesti matkatavaroista ja lennon lisämukavuuksista.

delivery_3_2”Leijonanosa lentomatkustajista, jopa 74 prosenttia, on valmis maksamaan lisämukavuuksista jo lyhyillä lennoilla. Mitä pidempi lento, sitä auliimmin kukkaronnyörejä höllennetään matkustusmukavuuden parantamiseksi”, kertoo Expedia-brändin Pohjoismaiden markkinointijohtaja Susanne Svensson.

Yli 12 tunnin lennoilla jo 89 prosenttia panostaisi ylimääräisiin mukavuuksiin rahallisesti. Kaikkein mieluiten rahat käytetään täysipainoiseen ateriaan (51 %), ylimääräiseen jalkatilaan (43 %) ja leveämpään istuimeen (40 %).

Ruumaan menevät matkatavarat ärsyttävät – mutta eivät tarpeeksi

Vaikka ruumaan menevistä matkatavaroista perittävät maksut ärsyttävät, ei suurin osa lentomatkustajista ole oppinut pakkaamaan kevyesti. Vaikka jopa 70 % matkailijoista sanoo välttävänsä matkalaukkumaksuja hinnalla millä hyvänsä, päätyy enemmistö (51 %) silti laittamaan matkatavaroitaan ruumaan – jopa alle viikon mittaisilla matkoilla. Eurooppalaiset välttelevät ruumaan laitettavia laukkuja muiden mantereiden asukkaita tehokkaammin, kun taas aasialaisia matkustajia voi hyvin todennäköisesti bongata lentokenttien baggage drop -jonoissa.

Lennoilla ollaan omassa rauhassa ja juodaan vettä

Suosituimpia ajanvietteitä pitkillä lennoilla ovat nukkuminen (48 %), lukeminen (42 %), TV-ohjelmien ja elokuvien katselu (40 %) ja musiikin kuuntelu (37 %). Matka-aika kuluu siis lähinnä omissa oloissa. Vain 16 % ilmoitti juttelevansa vieruskaverin kanssa viihtyäkseen lennolla.

Finnair_ateriat_2Pitkien lentojen ärsyttävimpiä kanssamatkustajia ovat tutkimuksen mukaan potkivat, huutavat ja haisevat kanssamatkustajat. Vähiten harmia muille aiheuttavat lemmekkäät pariskunnat, ja riitaan toisen matkaajan kanssa on päätynyt vain 8 % vastaajista.

Tärkein varuste lennolla on vesi – 47 % vastaajista ilmoitti, ettei voisi lentää ilman juomavettä. Olennaisimpien tarpeiden joukkoon nousivat myös ateria (37 %), puhelin tai muu mobiililaite (35 %) sekä kuulokkeet (33 %). Mukavuudenhalu lennoilla ulottuu myös pukeutumiseen: 88 % vastaajista ympäri maailman sanoo valitsevansa lentovaatteet ensisijaisesti mukavuutta ajatellen, vähät välittämättä siitä, miltä näyttää.
Tutkimuksesta
Tutkimuksen toteutti Expedialle globaali konsulttiyhtiö Northstar. Tutkimus toteutettiin joulukuussa 2015 verkkokyselynä 22 eri maassa Pohjois-Amerikassa, Euroopassa, Etelä-Amerikassa ja Aasian ja Tyynenmeren alueella. Vastaajina oli 11 026 aikuista, jotka ovat lentäneet viimeisen kahden vuoden aikana.