Ukraine International Airlinesin Boeing 737 tuhoutui maahansyöksyssä Iranissa - jopa 176 kuollutta

UR-PSY_290619(päivittynyt klo 10.50) Ukraine International Airlinesin Boeing 737-800 (UR-PSR) -matkustajakone on syöksynyt maahan pian lentoonlähdön jälkeen Iranissa keskiviikkoaamuna 8. tammikuuta. Koneessa raportoidaan olleen jopa 176 ihmistä.

Ukraine International Airlinesin Boeing 737-800 nousi ilmaan Teheranin Imaami Khomeinin lentokentän kiitotieltä 29R keskiviikkoaamuna 8. tammikuuta noin kello 6.12. Pian lentoonlähdön jälkeen kone kuitenkin syöksyi maahan. Kone ehti lentää noin kuusi minuuttia.

Iranilaisen uutistoimisto ISNA:n mukaan turmapaikka olisi Parandissa noin 60 kilometriä lounaaseen Tehranista. ISNA:n julkaisemien kuvien mukaan kone olisi pudonnut jonkinlaiselle asuinalueelle ja hajonnut pieniksi kappaleiksi.

Internetissä leviää myös video, jossa kerrotaan näkyvän koneen maahansyöksy. Videon aitoudesta ei ole tietoa.

Ukrainen ulkoministeri Vaym Prystaiko vahvisti lentoturmassa menehtyneiden kansallisuudet. Turmassa menehtyi 82 iranilaista, 63 kanadalaista, 10 ruotsalaista, neljä afganistanilaista, kolme saksalaista, kolme brittiä sekä 11 ukrainalaista, joista yhdeksän oli miehistön jäsentä. Kaikki 176 koneessa ollutta menehtyi turmassa.

Lennon PS752 oli määrä lähteä Teheranista Kiovaan jo aiemmin kello 05.15. Viivästyksen syy voi olla tekninen vika. Konetyypissä oli aiemmin havaittu murtumia siipirakenteissa ja koneessa käytettävän moottorin suojarakenteita oli suositettu uudelleen suunniteltaviksi (lue tarkemmin linkistä tämän uutisen lopussa).

Turmakone UR-PSR oli tehnyt ensilentonsa kesäkuussa 2016 eli se oli vasta noin kolmen ja puolen vuoden ikäinen. Koneeseen oli tehty aikataulun mukainen huolto 6. tammikuuta.

Iranilaismedian mukaan turmapaikalle olisi jo lähetetty tutkijaryhmä. Nähtäväksi jää saadaanko lento-onnettomuustutkinta suoritettua kansainvälisessä yhteistyössä. Kyseessä on amerikkalaisvalmisteinen lentokone, joten tutkintaan osallistuisivat siten lentokonevalmistaja Boeing ja moottorivalmistaja CFM International.

Iran on kuitenkin Yhdysvaltain pakotteiden kohteena. Tilannetta ei varmasti helpota Yhdysvaltain tekemä ohjusisku, jossa menehtyi iranilaiskenraali.

Uutistoimisto ISNA kertoo koneen lennontallentimien löytyneen putoamispaikalta. Iranin Ilmailuviranomaisen mukaan vain toinen tallentimista olisi löydetty.

Ukraine International Airlines on perustettu vuonna 1992 ja se on Ukrainan suurin lentoyhtiö. Se lentää Kiovasta kohteisiin Euroopassa, Lähi-Idässä ja Aasiassa.

Yhtiön laivastossa on nelisenkymmentä länsimaissa valmistettua Boeing 737, 777 ja Embraer 190/195 -lentokonetta. Ukrainalaisyhtiö lentää myös Helsinki-Vantaalle.

Turma sattui pian sen jälkeen kun Iran oli ampunut ballistisia ohjuksia kahteen lentotukikohtaan Irakissa. Al-Asad Air Baseen suunnattiin kymmenen ohjusta ja Erbiliin osui yksi. Neljä ohjusta oli viallisia.

Molemmissa tukikohdissa on yhdysvaltalaisia joukkoja. Ohjusiskujen mahdollisesta yhteydestä lentoturmaan ei ole kuitenkaan mitään tietoa.

FR24_iran_08012020Ohjusten laukaisu on kuitenkin aiheuttanut sen, että lentoyhtiöt ovat uudelleenreitittäneet lentojaan kiertäen Iranin ja Irakin ilmatilan.

Esimerkiksi British Airwaysin lento Mumbaista Lontooseen uudelleenreititettiin alueen sivuitse ja se joutui tankkausvälilaskulle Ateenaan. Aamun aikana lentoliikenne on kuitenkin jo palannut takaisin Iranin ylle.

Yhdysvaltain ilmailuhallinto FAA on jo aiemmin rajoittanut maan lentoyhtiöiden toimintaa Teheranin lentiedotusalueella meren yläpuolisilla osilla aiempien Hormuzinsalmen tapahtumien seurauksena. Kesäkuussa 2019 Iran pudotti Yhdysvaltain miehittämättömän Northrop Grumman RQ-4 Global Hawk -tiedustelukoneen lähellä siviili-ilmailun käyttämiä reittejä.

Historia tuntee myös useita muita tapauksia, joissa matkustajakone on ammuttu alas vahingossa tai tahallaan (lue tarkemmin linkistä tämän jutun lopusta).

 Nykyinen kielto koskee lentoja Persianlahden ja Omaninlahden alueella. FAA:n kielto koskee vain USA:n lentoyhtiöitä, mutta muut ovat perinteisesti noudattaneet antamia turvatiedotteita. Kielto on voimassa toistaiseksi ja syynä ovat aktiiviset sotilastoimet sekä alueen poliittiset jännitteet. Kielletty alue ei ole siis koko Iranin laajuinen.

Lähi-idän yli kulkee päivittäin merkittävä määrä kansainvälisiä lentoja. Myös Finnair lentää Iranin ilmatilassa erityisesti lennoillaan Helsingin ja Dubain välillä. MH TT.

Uutistoimisto ISNA:n twitter-kuvia turmapaikalta 1

Uutistoimisto ISNA:n twitter-kuvia turmapaikalta 2

Uutistoimisto ISNA:n verkkosivunkuvia turmapaikalta 3 (osa kuvista voi järkyttää)

Päivitys kello 10.20: Lisätty tieto lennontallentimien löytämisestä.
Päivitys kello 10.50: Lisätty tieto turmassa menehtyneiden kansallisuuksista, joka on Ukrainan ulkoministerin vahvistamistama.

Lue myös: