United Airlines ja Mesa Airlines: ehdollinen tilaus 200 Heart Aerospace ES-19 -sähkölentokoneesta

ES_19_UnitedUnited Airlines Ventures, United Airlines, Breakthrough Energy Ventures, Mesa Airlines ja Heart Aerospace ovat solmineet ehdollisen sopimuksen kaikkiaan 200 Heart Aerospace ES-19 -sähkölentokoneen tilauksesta. Kehitteillä olevan 19-paikkaisen matkustajakoneen odotetaan nousevan ilmaan vuoteen 2026 mennessä.

United Airlines on tilannut ehdollisesti 100 ES-19 -sähkölentokonetta ja sen strateginen kumppani aluellinen lentoyhtiö Mesa Airlines on tilannut toiset 100 sähkölentokonetta. Molemmat tilaukset ovat ehdollisia ja ne toteutuvat jos kehityksen kohteena olevat sähkölentokoneet täyttävät Unitedin turvallisuusvaatimukset, liiketoimintamallin vaatimukset sekä asetetut operointivaatimukset. Nyt julkistetun 200 ES-19 -koneen lisäksi sopimus kattaa optiot 100 lisäkoneesta.

Sopimuksen myötä United Airlines pyrkii merkittäviin päästövähennyksiin vuoteen 2050 mennessä. Tavoitteena on leikata siihen mennessä 100% kasvihuonekaasupäästöistä ilman erillisiä päästöhyvitysmekanismeja.

ES-19_matkustamo_1ES-19 -sähkölentokone voisi operoida jopa yli 100 United Airlinesin alueellisella reitillä useista yhtiön lentoliikenteen solmukohdista.

Sähkölentokone sopisi yhtiön mukaan mm. reiteille Chicago O'Haren kansainväliseltä lentokentältä Purdueen ja San Franciscon kansainväliseltä lentokentältä Modesto Cityyn.

United uskoo lyhyen matkan lentoliikennemarkkinoiden olevan avainroolissa sähkölentokoneiden evoluutiossa.

United Airlines teki kesäkuussa 2021 vastaavanlaisen ehdollisen tilauksen myös Boom Supersonicin Overture-yliäänikoneista. Aiemmin heinäkuussa United teki yhtiön historian suurimman lentokonetilauksen, joka käsittää 270 Airbusin ja Boeingin valmistamaa kapearunkokonetta.

ES-19_matkustamo_2Mesa Airlines on puolestaan ollut maailman suurin 19-paikkaisten lentokoneiden operaattori, joka on tarjonnut lentoyhteyksiä pienten asutuskeskusten välillä osana Yhdysvaltain kansallista liikennejärjestelmää.

Viimeisen 30 vuoden aikana 19-paikkaisten koneiden operointi ei enää ole ollut taloudellisesti kannattavaa ja yhtiö poistui kyseisiltä markkinoilta. Sähkölentokoneen nähdään mahdollistavan tällaisen liiketoiminnan uudelleen.

Nykyisin Mesa Airlines toimii alueellisena lentoyhtiönä 35 osavaltiossa tarjoten lentoja 95 kaupungista. Sen laivastossa on noin 165 lentokonetta ja päivittäisiä lentoja on noin 450. Valtaosa koneista on Embraer 170- ja Bombardier CRJ 900 -regionaalikoneita. Mesa operoi lentoja mm. American Eaglelle, United Expressille sekä DHL Expressille.

Breakthrough Energy Ventures, United Airlines Ventures ja Mesa AirGroup Inc sijoittavat Heart Aerospaceen 35 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria.


Heart Aerospace ES-19 -sähkölentokone


heart3Heart Aerospace on ruotsalainen vuonna 2018 perustettu ilmailualan startup, joka toimii Ruotsin Göteborgissa.

Yhtiö kehittää parhaillaan 19-paikkaista ES-19 -matkustajakonetta, jonka voimanlähteenä on neljä sähkömoottoria ja niiden akusto on moottorin yhteydessä.

 Kone on suunniteltu akuston ympärille vastaavasti kuin sähköautot on suunniteltu sen akuston ympärille. ES-19 -koneen runko on itsessään erittäin kevyt ja noin kolmasosa koneen massasta tulee akuista.

 Heart Aerospace on jo rakentanut 400 kW -sähkömoottorin prototyypin, jonka akustona on 180 kWh litiumioni-akkupaketti. Nykyteknologialla tarjolla on 720 kWh:n verran energiaa.

ES-19_propulsion_1Prototyyppimoottorin hyötysuhteeksi Heart Aerospace kertoo 97 prosenttia. Vääntöä siinä kerrotaan olevan 2300 Nm eli pienen potkuriturbiinimoottorin verran.  Moottoreihin on määrä kiinnittää seitsemänlapaiset potkurit, jotka mahdollistaisivat 180 solmun matkalentonopeuden ja 215 solmun huippunopeuden.

 ES-19 -sähkölentokoneen toimintamatka on 400 kilometriä. Teknologian kehittyessä koneella suunnitellaan lennettävän jopa 2000 kilometrin mittaisilla reiteillä. ES-19 -koneella voidaan valmistajan mukaan operoida jopa 800 metrin pituisilta kiitoteiltä.

Jo aiemmin on raportoitu, että Heart Aerospace olisi saanut aietilauksia kahdeksalta operaattorilta Euroopasta, Pohjois-Amerikasta ja Aasiasta. Yhtiöt ovat tilanneet ehdollisesti nyt jo yli 350 ES-19 -konetta.

Yksi ehdollisen tilauksen ES-19 -koneista tehnyt lentoyhtiö on Finnair. Sen lisäksi tilaajalistassa ovat ainakin SAS, Braathens, Widerøe, Air Greenland, Sounds Air, Pascan, Quantum Air, CityClipper, United Airlines ja Mesa Airlines.

Heart Aerospace lupaa 19-paikkaisen ES-19 -sähkölentokoneen lentävän vuoteen 2026 mennessä. MH

Lue myös: