USAF:n F-22 Raptor -häivehävittäjä tuhoutui maahansyöksyssä - lentäjä selvisi turmasta

F22_Raptor_1Yhdysvaltain Ilmavoimien USAF:n Lockheed Martin F-22 Raptor -ilmaherruushävittäjä on tuhoutunut maahansyöksyssä Yhdysvalloissa perjantaiaamuna 15. toukokuuta. Ohjaaja pelastautui heittoistuimella. Häivehävittäjä oli lähtenyt tavalliselle harjoituslennolle Eglinin lentotukikohdasta Floridassa.

USAF:n 43. hävittäjälaivueeseen kuulunut Lockheed Martin F-22 Raptor -hävittäjä on tuhoutunut maahansyöksyssä Floridassa perjantaiaamuna 15. toukokuuta noin kello 09.15. Turmapaikka on noin 20 kilometrin päässä Eglinin lentotukikohdasta koilliseen.

F22_Raptor_3Lentäjä pelastautui hävittäjästä heittoistuimella ja on kuljetettu arvioitavaksi sekä tarkkailtavaksi Eglinin lentotukikohdan sairaalaan. Lentäjän tila on USAF:n mukaan vakaa.

Turmassa ei ollut muita osallisia eikä maahansyöksypaikalla tullut vaurioita siviileille tai rakennuksille. Turmapaikka on eristetty.

F-22 Raptor teki ensilentonsa vuonna 1997 ja konetyypin on useissa yhteyksissä mainittu olevan edelleen jopa maailman paras hävittäjä. Raptor on häiveominaisuuksilla ja suunnattavilla suihkusuuttimilla varustettu ketterä ilmaherruushävittäjä, joka hyödyntää sensorifuusiota.

F22_Raptor_2F-22 kykenee lentämään ääntä nopeammin ilman jälkipolttoa (ns. supercruise).  Ilmataistelykyvyn lisäksi se kykenee iskemään tarkasti myös maakohteisiin rungon sisäpuolella kuljetettavalla asekuormallaan.

Kohonneiden kustannuksien takia Locheed Martinin valmistamia F-22 Raptoreita rakennettiin koelentokoneet mukaan lukien vuosina 1996 - 2011 ainoastaan 195 kappaletta. Niistä kahdeksan oli koelentokoneita.

Raptoreita on menetetty erilaisissa turmissa aiemmin ainakin vuosina 2004, 2009, 2010 ja 2012.

F22_Raptor_4Hävittäjätyypin ainoa käyttäjä on Yhdysvallat, joka saavutti niillä täyden operatiivisen kyvyn vuonna 2008. Hävittäjää on kuvailtu erinomaiseksi kaikilla osa-alueilla.

Myös Suomen ilmavoimat on lentänyt harjoituksia F-22 Raptoreiden kanssa Yhdysvalloissa sekä Suomessa. Häivehävittäjät vierailivat Suomen ilmatilassa Perämeren yllä vuonna 2018. MH

Lue myös: