Hurrikaani iski lentotukikohtaan Yhdysvalloissa - vaurioitti mahdollisesti yli kymmentä F-22 Raptoria

Tyndall_AFB_katuNeloskategorian hurrikaani Michael iski täydellä voimalla Yhdysvaltain Ilmavoimien (USAF) Tyndallin lentotukikohtaan Floridassa 10. lokakuuta. Jopa 67 sekuntimetrin nopeudella tukikohtaan iskeytynyt tuuli aiheutti merkittäviä vaurioita. Rakennuksissa oli myrskyn iskiessä huolloissa useita lentokoneita, joiden joukossa oli mahdollisesti jopa 17 F-22 Raptoria.

Tyndallin tukikohdan komentajan lausunnon mukaan toimintoja palautetaan seuraavien viikkojen aikana tarkkaa ajankohtaa tukikohtaan paluulle ei ole. Myrsky kaatoi puita ja katkoi sähköjä mutta repi irti myös rakennusten kattoja aiheuttaen merkittäviä vaurioita. Tukikohta ja sen lähialueet ovat vaurioiden seurauksena vaarallisia. Teitä, romuja sekä sähkölinjoja korjaillaan edelleen. Ilmavoimien erikoisjoukot avasivat kiitotien käyttöön kuitenkin jo 11. lokakuuta.

Tyndall_AFB_flightlineVauriot kalustolle ja henkilökunnalle minimoitiin viikko sitten eli 8. lokakuuta annetun evakuointimääräyksen seurauksena. Ainoastaan minimimäärä henkilökuntaa oli tutkikohdassa hurrikaanin aikana. Kukaan ei tämän myötä kuollut tai loukkaantunut tukikohdan myrskutuhoissa.

Yhdysvaltain liittovaltion sää- ja valtamerentutkimusorganisaatio NOAA on julkaissut ennen ja jäljeen kuvan vaurioituneesta Tyndallin lentotukikohdasta.  Kuvassa näkyy rakennusten vauriot sekä mm. koko flightlinen katoaminen asematasolta.

Lentokunnossa olleet koneet evakuoitiin henkilöstön tavoin muihin tukikohtiin. Osa koneista on normaalisti erilaisissa huolloissa ja tarkastuksissa. Näin oli myrskyn iskiessä myös Tyndallissa. Huollossa oli jopa mm. miehittämättömiä QF-16 -maalikoineita mutta ilmeisesti myös 17 F-22 Raptoria. Häivehävittäjien pelättiin vaurioituneen pahoin Michaelin käsittelyssä.

Alustavat tiedot ovat kuitenkin lupaavia ja niiden mukaan kaikki F-22 - häivehävittäjät olisivat pääosin ehjiä tai korjattavissa. Koneet oli sijoitettu rakennuksiin, jotka kestäisivät myrskyn iskun parhaiten.

F22_1Maailman parhaaksi luonnehdittuja Lockheed Martinin F-22 Raptor -häivehävittäjiä on valmistettu kahdeksan koelentokoneen lisäksi vain 187 koneen verran.

Tyypin ainoa käyttäjä on Yhdysvallat, joka saavutti niillä täyden operatiivisen kyvyn vuonna 2008. Hävittäjää on kuvailtu erinomaiseksi kaikilla osa-alueilla.

Tyndallin tukikohdan 325th Fighter Wingin vahvuuteen kuuluu 55 F-22 Raptoria.