Uudet turvatarkastuslinjat avataan Helsinki-Vantaalla

Turva_2014_1Helsinki-Vantaan lentoaseman uusi turvatarkastuspiste tuo kaivattua lisäkapasiteettia. Terminaalin T2 lähtöaulan toiseen kerrokseen avattu uusi viiden turvatarkastuslinjan alue avataan tänään 22. toukokuuta kello 14.00. Uutta kapasiteettia hyödynnetään erityisesti lentoaseman ruuhka-aikoina.

Turva_2014_2Finavian Helsinki-Vantaan uusi turvatarkastuspiste on upeaa katseltavaa ja sen suunnitteluun on panostettu. Linjastolta avautuu hieno näkymä suurten ikkunoiden kautta asematasolle ja kiitotielle. Seiniä koristavat somisteet tuovat luksuksen tuntua.  Matkustajakokemusta parantaa myös  ystävällinen SOL:n turvatarkastushenkilökunta, joka auttaa matkustajat läpi tarkastuksen. 

Uusi turvatarkastuspiste tarjoaa ensivaiheessa viisi linjastoa ja sitä on mahdollista laajentaa vielä kahdella linjalla. Kapasiteetin lisäys nykyiseen verrattuna on huimat 40 prosenttia ja turvatarkastuksen läpäisyyn tarvittava aika laskee ruuhkatilanteissakin arviolta 15 minuuttiin. Ennen uuden turvatarkastuspisteen avaamista läpäisyaika on ollut pahimmillaan puolen tunnin luokkaa.

Turva_2014_3Lentoaseman liikenne on vilkkaimmillaan aamulla ja iltapäivällä, jolloin uutta turvatarkastuspistettä käytetään. Itse lentoliikenne on vilkkaimmillaan aamulla kuuden ja kahdeksan välillä ja iltapäivästä kello 14-17 välisenä aikana. Lähtöaulan toisen kerroksen turvatarkastuspiste on avoinna ruuhkatunteja seuraten ja aukioloajoissa joustetaan tilanteen mukaan. 

Seuraava suurempi koitos lentoaseman turvatarkastuskapasiteetille on lomakauden varsinainen alku, kun koulut päättyvät toukokuun lopussa. Prosesseja ja laitteistojen toimivuutta voidaan siis koekäyttää tuotannossa noin viikon ajan.

Turva_2014_4Kaikkiaan Finavalla on Helsinki-Vantaalla matkustajien turvatarkastamiseen käytössä 23 linjastoa ja laskennallinen kokonaiskapasiteetti on 4140 matkustajaa tunnissa.

Käytettävät läpivalaisulaitteet havaitsevat nykymääräysten mukaan myös nestemäiset aineet ja EU:n standardien 2 ja 3 mukaisia. Tarkemmat analyysit tehdään vielä erillisellä LEDS-laitteella (Liquid Explosive Detection Systems). 

Turvatarkastuspiste rakennettiin entisen lentoaseman kongressikeskuksen tiloihin, joka puolestaan avautuu turvatarkastuspisteen viereisten toimistojen tilalle arvion mukaan  heinäkuussa 2014.

Turva_2014_5Vantaan lentoaseman suurempaa 900 miljoonan euron kehittämissuunnitelmaa, jolla varaudutaan vuoden 2020 jopa 20 miljoonaan vuosittaiseen matkustajaan.Vuoden 2013 aikana Helsinki-Vantaan lentoasemalla ylitettiin ensimmäistä kertaa 15 miljoonan vuosittaisen matkustajan raja.

Helsinki-Vantaalla on viimeaikoina parannettu palvelua myös tuomalla lähtöaulaan uusia bag drop -automaatteja, joiden avulla matkatavaran luovuttaminen lennolle sujuu nopeasti. Kaikkiaan kustannustehokkuutta parantavia Scan&Fly -automaatteja on käytössä 14 kappaletta. Lähtöselvitysautomaatteja lentoasemalta löytyy 62 ja palvelutiskejä 76.

 Lue myös: