Uutta 37 000 neliön rahtiterminaalia suunnitellaan Aviapolikseen - Finnair varautuu kapasiteetin kasvuun

FACC1_ilmakuva_1(päivittynyt 15.40) Finnair on saanut Vantaan Rakennuslupajaostolta rakennusluvan uudelle rahtiterminaalille. Finnair Air Cargo Center 1 (ACC1) on suunnitteilla Helsinki-Vantaalle Aviapoliksen alueen välittömään läheisyyteen. Uusien koneiden myötä yhtiön rahtikapasiteetti kaksinkertaistuu.

Finnair Cargo on kasvattamassa rahtikapasiteettiaan tulevien Airbus A350 XWB -matkustajakoneiden myötä jopa kaksinkertaiseksi vuoteen 2020 mennessä. Suunnitteilla olevan rahtiterminaalin kokonaisala on rakennuslupahakemuksen mukaan yli 37 000 neliometriä ja kuutioita on huomattavasti enemmän.

Terminaalin rakentamisesta ei Finnairissa ole vielä tehty päätöksiä. Sen rakentamista harkitaan ja tässä vaiheessa valmistaudutaan mahdollisiin tuleviin päätöksiin, Finnairista todetaan. Yhtiön mukaan tässä vaiheessa on ennenaikaista kommentoida rakennushanketta tarkemmin.

FACC1_karttakuvaMaanantaina 3. maaliskuuta Vantaan rakennuslupajastossa käsitellyn rakennuslupahakemuksen mukaan Finnair Air Cargo Center 1 on suunnitteilla Helsinki-Vantaan lentoasemalle Mekaanikontien ja Turbiinitien väliin.

Esitetty paikka on lähellä kiitotien 04R kynnystä nykyisen Leko 7 -hallin ja koekäyttöpaikan kaakkoispuolella (oikealla, klikkaa kuvat suuremmaksi). Myös Kehäradan Aviapolis-aseman pohjoinen sisäänkäynti on lähellä.

Rakennusta kaavaillaan Helsinki-Vantaan yhteispelastusaseman ja Vantaan Energian voimalaitoksen väliin jäävälle tyhjillään olevalle alueelle (alla). Siten siitä tulisi myös olennainen osa läheistä Aviapoliksen aluetta sekä tulevaa kaupunkirakennetta.

finnair_air_cargo_2Turbiinitien itäpuolelle rakennetaan lähitulevaisuudessa kaupunkimaisia ja tiiviitä työpaikka- ja asuntoalueita. Vantaan kaupungin mukaan juuri kaupunkialueen läheisyys on huomioitava rakennuksen arkkitehtuurissa erityisesti toimistorakennuksen osalta.

Rakennuslupahakemuksen mukaan Cargo Centerin julkisivussa käytetäisiin mustaa ja valkoista hiottua betonia. Sen ylemmät osat pinnoitetaan käyttäen sinisiä, valkoisia ja harmaita teräsohutlevyjä. Julkisivu viimeistellään Finnairin sinisen sävyisillä ulko-ovilla.

FACC1_julkisivu_1Rakennuksen 287 autopaikkaa käsittävä piha-alue on suunnitelmissa sijoitettu Turbiinitien puolelle ja se rajataan tiestä istutuksin ja kivikorein. Sisäänkäyntejä suunnitellaan tehostettavaksi sinisillä kierrätyslasipaloilla.

ACC1-rahtiterminaaliin tulee erilliset tilat mm. eläimille, kasveille, lääke-, kala-, tuore- ja pakastetuotteille sekä arvoesineille. Myös vaarallisille ja radioaktiivisille aineille löytyy omat osastonsa.

Suurimman tilan vievät kuitenkin tavallisen rahdin varastointiin tarvittavat kuutiot. Näiden lisäksi rakennukseen tulee toimistotiloja mm. asiakaspalvelun ja tullin tarpeisiin.

Kokonaispinta-alaa suunnitellulla rahtiterminaalilla on 37 372 neliömetriä ja tilavuutta on 490 250 kuutiometriä. Paloluokkaan P1 kuuluvaa rakennusta lämmitetään maalämmöllä.

FACC1_airside_1Rakennuskohteen Paloteknisen suunnitelman, palomallinnuksen ja poistumis­simuloinnin on tehnyt JP Paloturvallisuus Oy. Kohteen erikoisen luonteen takia sille vaaditaan myös mm. Virve-viranomaisverkon kuuluvuuden tarkistaminen koko kiinteistössä.

Finavia murskaa parhaillaan kalliota lentoaseman alueella tulevan matkustajaterminaalilaajennuksen tieltä ja kuljettaa kalliomurskaa tuleville rakennusalueille lentoaseman läheisyydessä. Yksi murskan kuljetuskohde lieneekin juuri tulevan rahtiterminaalin maasto.

finnair_air_cargo_1Finnairin uutta rahtiterminaalia varten on perustettu Kiinteistöosakeyhtiö Air Cargo Center 1, jonka toimitusjohtaja on Finnairin Facility Teamin apulaisjohtaja Pekka Kuosmanen.

Terminaalin on suunnitellut laaja-alainen suunnittelu- ja palvelutoimisto KVA Arkkitehdit Oy.

Finnair Cargon nykyiset toimitilat sijaitsevat kiitotien 15/33 varrella osoitteessa Rahtitie 1 (kuvassa).

Lisää kuljetuskapasiteettia uuden sukupolven lentokoneilla

A350_tail_Finnair_airbusFinnair Cargon kasvustrategia lähtee käyntiin uusien Airbus A350 XWB -koneiden myötä. Niistä ensimmäisen Finnair vastaanottaa syyskuussa 2015. Uuden sukupolven matkustajakoneita on tilattu kaikkiaan 19.

Niiden myötä laivasto kasvaa ja kaukolentoja tullaan lisäämään noin 140 viikottaiseen lentoon ja näin kaksinkertaistamaan ns. belly-rahdin määrä vuoteen 2020 mennessä. Finnair Cargo seuraa aktiivisesti markkinoiden kehittymistä ja arvioi rahtitoimintoja, jotka perustuvat Finnairin kasvavaan reittiverkostoon ja belly-rahtiin.

A350-900_airbusYhtiö onkin jo solminut sopimuksen IAG Cargon Partner Plus –ohjelmaan liittymisestä. Sopimuksen myötä Finnair Cargon asiakkaille tarjottava verkostolaajennus parantaa yhteyksiä Etelä- ja Pohjois-Amerikan markkinoille sekä Afrikkaan IAG:n jatkolennoilla Lontoon (LHR) ja Madridin (MAD) kautta.

Nykyisin Finnair Cargo on suurin pohjoismainen lentorahdinkuljettaja. Sillä on edustus yli 40 maassa. Vuosittain se kuljettaa noin 149 000 tonnia rahtia ja postia Helsingin ja Brysselin kautta. Tarjolla on kuljetuspalvelua 15 kohteeseen Aasiassa ja Pohjois-Amerikassa sekä yli 60 kohteeseen Euroopassa.

 
Aviapolis kasvaa vahvasti

Tulevan rahtiterminaalin välittömään läheisyyteen Aviapolikseen suunnitellaan kotikaupunginosaa, missä palvelut pitävät ovensa auki kellon ympäri. Aviapolis on pääkaupunkiseudun voimakkaimmin kasvava työpaikka-alue, jonka kehittämiseen Vantaan kaupunki on sitoutunut elinvoimaohjelmassaan.

FACC1_Aviapolis_1Aivan lentoaseman välittömään läheisyyteen ja Kehäradan Aviapolis-aseman eteläisen sisäänkäynnin ympäristöön on kehitteillä urbaani kaupunkikeskus. Aseman ympäristöön on suunnitteilla asuntoja noin 2 000 ihmiselle. Työpaikkoja alueelle syntyy arviolta noin 15 000, mahdollisesti enemmänkin.

Aviapolikseen sijoittuu myös bussiterminaali. Alue sijaitsee pääosin Veromiehen kaupunginosassa, Tikkurilantien ja Aviabulevardin kulmassa. Muutosalueeseen liittyy myös osa Karhumäentietä ja Karhumäenportti.

Koko Aviapolis-alue on kooltaan noin 42 neliökilometriä ja se kattaa Helsinki-Vantaan lentoaseman alueen, Tuusulanväylän vieressä sijaitsevat Veromiehen ja Koivuhaan alueet sekä Kartanonkosken, Pakkalan, Tammiston ja Ylästön asuinalueet.

Päivitys 15.40: lisätty Finnairin kommentti ja havainnekuvia suunnitellusta rakennuksesta.

 Lue myös: