Valtio voi järjestää kotiutuslentoja jos kaupallisia yhteyksiä ei ole - tukea varattu 4 miljoonaa euroa

Taivas_1Valtioneuvosto teki 24. maaliskuuta koronaviruspandemian seurauksena periaatepäätöksen, jonka pohjalta ulkoministeriö voi suunnitella kohtuuhintaisten kotiutuslentojen järjestämistä maista, joista matkailijoiden ei enää ole mahdollista palata Suomeen kaupallisilla yhteyksillä. Kotiutuslentoja voidaan tukea enintään neljällä miljoonalla eurolla.

Valtioneuvoston mukaan ensisijainen vaihtoehto kotiinpaluulle ovat edelleen kaupalliset lentoyhteydet, joita on vielä saatavilla monista maista. Yhteistyötä erilaisten lisälentojen osalta tehdään myös tiiviisti sekä Pohjoismaiden ja Baltian maiden että muiden EU-maiden kanssa.  

Ulkoministeriö on viime päivinä kartoittanut matkailijoiden tilannetta maailmanlaajuisesti ja Suomen edustustot ovat auttaneet matkailijoita löytämään paluuyhteyksiä. Tuhansia matkailijoita on palannut hallituksen koronaviruspandemian vuoksi 16. maaliskuuta antaman paluukehotuksen jälkeen.

M19_um_osastoHallitus kehottaa kaikkia vielä maailmalla olevia matkailijoita tekemään matkustusilmoituksen ja palaamaan Suomeen mahdollisimman pikaisesti vielä olemassa olevilla yhteyksillä.

Matkustusilmoitusjärjestelmän kautta ulkoministeriö voi olla yhteydessä matkailijoihin ja jakaa tietoa muun muassa paluuyhteyksistä eri maista. Ulkoministeriö ja edustustot jatkavat matkailijoiden neuvontaa ja avustamista paluuasioissa ja jakavat tähän liittyvää tietoa sosiaalisen median kanavissaan.

Finnair on järjestänyt erityisiä kotiutuslentoja kaupallisesti eri kohteista jo useamman lennon verran. Uusimpana kotiutuslentona Finnair ilmoitti yksittäisen lennon Helsinki-Vantaalta Miamiin ja takaisin. Lento lähtee matkaan 27. maaliskuuta. Se mahdollistaa Yhdysvaltain kansalaisten paluun Suomesta ja suomalaisten Yhdysvalloista kotimaanhansa.

 Matkustusilmoitus.fi