Venäjän Tupolev Tu-22M3 -yliäänipommittaja tuhoutui - koko laivasto maadoitettiin

Tupolev_Tu-22M-3_Dmitriy_Pichugin_wikiTupolev Tu-22M3 -yliäänipommikone tuhoutui laskussa Olenegorskin lentotukikohdassa Murmanskin läheisyydessä. Pommikoneessa oli neljän hengen miehistö, josta kolmen kerrotaan menehtyneen turmassa. Venäjä on maadoittanut kaikki Tu-22M -koneet kunnes turman syy on selvitetty.

Venäläinen Tupolev Tu-22M3 -pommikone tuhoutui laskeutumisvaiheessa Olenegorskin lentotukikohdassa Murmanskissa tiistai-iltapäivällä 22. tammikuuta 2019. Olenogorsk sijaitsee Kuolan niemimaalla noin 140 kilometrin päässä Suomen rajasta.

Ilman aselastia lentänyt pommikone tuhoutui täysin ja syttyi tuleen. Kaksi miehistön jäsentä menehtyi heti ja kolmas kuoli myöhemmin. Ilmeisesti neljäs miehistön jäsen on selvinnyt turmasta mutta hänen on kerrottu olevan tehohoidossa.

Venäjän uutistoimisto TASS:n mukaan kaikki Tu-22 koneet on maadoitettu, kunnes onnettomuuden syy on selvitetty. Alkuvaiheessa on turman syyksi on esitetty lentäjän virhettä, sillä lentotukikohdan alueella vallitsi lumimyräkkä.

Tupolev Tu-22M -pommikone (NATO-koodi Backfire) voidaan aseistaa erilaisilla ohjuksilla, jotka laukaistaan kaukana varsinaisesta maalista. Kone voidaan varustaa myös ydinaseilla.

Tupolevista on myös meritoimintaversio, jonka Kh-22/32-ohjusten pääkohteena kylmässä sodassa olivat Yhdysvaltojen lentotukialukset. Tuhoutunut kone oli juuri tällainen versio.

TU22_Ilmavoimat_1Kääntyväsiipinen, ääntä nopeampi kone teki ensilentonsa 1969. Tyyppiä ei pidä sekoittaa Tu-22-pommittajaan, joka lensi ensimmäisen kerran jo 1958. Se kuitenkin toimi pohjana Tu-22M-koneelle.

Nyt onnettomuudessa tuhoutunut koneyksilö oli valmistunut vuonna 1986 ja sille oli tehty täyshuolto vuonna 2012.

Konetta lennetään neljän hengen miehistöllä. Mukana on päällikkö, perämies, navigaattori sekä asejärjestelmäoperaattori. Tu-22M3-koneen maksiminopeus on noin 2 300 km/h ja sen kantama on noin 7000 kilometriä.

Suomen Ilmavoimat on julkaissut tunnistuskuvia Itämerellä lentävistä Tu-22M3-koneista (yllä). Viime aikoina Venäjä on käyttänyt Tu-22M3-koneita Syyrian operaatiossaan. Niillä on tehty korkeapommituksia ohjaamattomilla perinteisillä pommeilla. M.H / T.T.

Lue myös: