Venäjä keskeyttää matkustajalennot Egyptiin - syynä Metrojetin Airbusin maahansyöksy

sharm_el_sheikhVenäläisen Airbus A321 -koneen maahansyöksyn syystä ei ole vielä varmuutta. Useilla tahoilla on kuitenkin nostettu esiin mahdollisuus lennolle salakuljetetun pommin räjähdyksestä. Tänään Venäjän presidentti Vladimir Putin päätti, että matkustajalennot Egyptiin keskeytetään toistaiseksi.

Airbus A321 -koneen rungon peräosa katkesi ilmassa takaoven etupuolelta ja putosi noin viiden kilometrin päähän hylyn pääosista. Tämä viittaa katastrofaaliseen rakennevaurioon lennon aikana. Sen syystä ei kuitenkaan ole vielä varmaa tietoa.

Onnettomuudessa menehtyi 224 ihmistä. Turma on aiheuttanut Venäjällä ymmärrettävästi suurta järkytystä. Kyseessä on maan historian pahin lento-onnettomuus. Virallisesti tapahtuman syihin ei kuitenkin ole vielä otettu kantaa.

Nyt perjantaina Kremlin tiedotuspäällikkö Dmitri Peskov kertoi presidentti Putinin hyväksyneen turvallisuuspalvelu FSB:n suosituksen keskeyttää toistaiseksi kaikki matkustajalennot Egyptin alueelle. Sputnik Newsin mukaan tämä jatkuu ainakin niin kauan, kunnes onnettomustutkinnasta saadaan varmoja tuloksia onnettomuuden syistä.

Airbus_A321-231_MetroJet_EI-ETJ_wikimedia_SergeyKorovkin84Irlantiin rekisteröity AerCap -leasing-yhtiön Airbus A321-231 EI-ETJ (kuvassa oikealla) oli 18 vuotta vanha. Kone oli Kogalymavian Metrojet-brandin alla operoidulla lennolla 7K9268 31. lokakuuta Sharm el-Sheikin lentoasemalta (HESH, otsikkokuvassa) Egyptistä Pietariin.

Venäjä on viime aikoina osallistunut Syyrian sisällissotaan tukemalla hallitusta ilmapommituksilla. Vaikka useimmat iskut ovat kohdistuneet hallituksen vastustajiin, myös ISIS-taistelijoiden asemia on pommitettu. Siinain ISIS kertoi onnettomuuspäivänä aiheuttaneensa venäläiskoneen tuhon.

metrojet_sinai_emercom_of_russiaMikäli kyseessä on pommi, sitä tuskin on viety koneeseen venäläisten turistien matkatavaroissa turvatarkastusten läpi. Jos terrori-isku tosiaan osoittautuu tuhon syyksi, räjähde on mahdollisesti sijoitettu koneeseen airsidellä työskentelevien avustuksella.

Uusimpien mediatietojen mukaan koneen lennontallentimien data kertoisi äkillisestä tuhosta. Se voisi johtua räjähteestä tai katastrofaalisen nopeasta paineen menetykseen johtavasta rakennevaurioista.

Kuitenkaan mitään virallista syytä onnettomuudelle ei vielä ole kerrottu. Vuonna 2001 koneyksilölle laskussa sattuneen perärungon maahanosumisen aiheuttamien vaurioiden korjauksen epäonnistuminen on siten edelleen mahdollisten syiden listalla.

Joka tapauksessa useat valtiot ovat reagoineet onnettomuuteen tavalla, joka osoittaa niiden vahvasti epäilevän räjähdettä Airbusin tuhon syyksi. Esimerkiksi Englanti on päättänyt evakuoida turistit Sharm el-Sheikhistä. Parhaillaan lukuisia koneita on matkalla sinne.

Lomakohteessa on yli 20 000  brittiä. Venäläisiä turisteja on yli 40 000.  T.T.

Lue aiempia Lentoposti.fi -juttuja aiheesta: