Yhdysvallat lähetti F-35 -häivehävittäjiä Viroon, Romaniaan ja Liettuaan - Hollannin F-35:t Bulgariaan

F35_Viro_2022Yhdysvaltain ilmavoimien Lockheed Martin F-35 -häivehävittäjät ovat saapuneet Viroon, Romaniaan ja Liettuaan. Kaksi F-35A -hävittäjää laskeutui Viron Ämarin lentotukikohtaan torstai-iltana 24. helmikuuta. Toimilla Yhdysvallat haluaa turvata Baltian aluetta Venäjän federaation Ukrainan vastaisen hyökkäyksen yhteydessä. Viro oli pyytänyt Naton artikla 4:n käyttöönottoa.

Yhdysvallat vahvistaa pelotettaan Baltian ja Puolan alueella sekä Romaniassa. Alueelle on lähetetty F-35 -hävittäjiä ja AH-64 -taisteluhelikoptereita. Baltiaan on lähetetty myös ainakin 800 sotilaan vahvuinen joukko-osasto. Edellämainitun alueen maista ainakin Viro on pyytänyt Natolta artikla 4:n käyttöönottoa.

"Venäjän federaation asevoimien laajamittainen hyökkäys Ukrainaa vastaan on tuonut aktiivista ja laajamittaista sotilaallista toimintaa Eurooppaan. Tämä aggressio vahvistaa Yhdysvaltojen tarjoaman tiedustelutiedon. Naton suunnitelma vahvistaa Itämeren aluetta lisäjoukoilla on erittäin tarpeellista", sanoi Viron puolustusvoimien komentaja kenraaliluutnantti Martin Herem.

"Yhdysvaltojen tällä viikolla tekemä päätös vahvistaa liittoutuneiden läsnäoloa Virossa moderneimmilla hävittäjillä osoittaa maan valmiuden suojella liittolaisiaan. Näimme vastaavan nopean reagoinnin myös vuonna 2014, kun Yhdysvallat toi ensimmäisenä hävittäjänsä Ämarin lentotukikohtaan Ukrainan tilanteen johdosta", sanoi Viron puolustusministeri Kalle Laanet.

F35_Liettua_1Yhdysvaltain ilmavoimilla on ollut 12 F-35A -hävittäjää sijoitettuna Saksaan Spangdahlemin lentotukikohtaan. Nyt niistä kuusi on siirretty lähemmäs Venäjää ja Ukrainaa. Koneista kaksi on Virossa, kaksi Liettuassa Siauliain lentotukikohdassa ja kaksi Romaniassa Fetestin lentotukikohdassa.

Myös Hollannin ilmavoimat on lähettänyt F-35A ja F-16 -hävittäjiä Bulgariaan.

"Vastaamme muuttuvan toimintaympäristön muutoksiin ja lähetämme F-35-koneita Naton itäisille alueille vahvistamaan puolustuskykyämme", sanoi Yhdysvaltain Euroopan ja Afrikan ilmavoimien komentaja kenraali Jeff Harrigian. MH