Yhdysvaltain kongressi näytti toisella kierroksella vihreää valoa Suomen tykistöohjuksille

ATACMS_usarmyATACMS-tykistöohjusten myyntilupa Suomeen on läpäissyt kongressin käsittelyn Yhdysvalloissa. Elokuun 4. päivänä 2012 päättyneen hiljaisuusmenettelyn aikana kaupasta ei esitetty mitään huomautuksia. Hyväksyntä kuitenkin viivästyi, koska ensimmäisessä kesäkuussa jätetyssä Defense Security Cooperation Agencyn ilmoituksessa kongressille oli väärä tyyppimerkintä.

Yhdysvaltain kongressin käsittelyyn on viimeisten kolmen vuoden aikana viety yhteensä 180 eri maiden vientilupa-anomusta. Niistä vain kahdeksan on hylätty.

Asian käsittely Yhdysvaltain kongressissa viivästyi noin kuukaudella asiakirjoissa olleen teknisen virheen eli väärän ohjustyypin vuoksi. Ensimmäisessä kongressille lähetetyssä versiossa haetiin ostolupaa ATACMS M-39 Block 1A  -ohjuksille, joissa on rypäletaistelukärki.

Suomi ei kuitenkaan aio hankkia rypäleaseita. Oikea tyyppimerkintä on M57 Block 1A T2K. Tässä versiossa on Puolustusvoimien haluama kiinteä perinteinen räjähde taistelukärkenä.

Kongressin jälkeen asiaa käsitellään Yhdysvaltain puolustushallinnossa. Vahvistettu myyntitarjous lähetetään Suomeen kun se on valmis. Tämän jälkeen vuorossa ovat varsinaiset hankintasopimusneuvottelut asianomaisten kesken.

Suomen kiinnostuksen kohteena oleva ATACMS-tykistöohjuksessa käytetään laukaisualustana MLRS-raketinheitintä, jossa yhden ohjuksen kasetti korvaa kuusi rakettia. Järjestelmän kantama on jopa 300 kilometriä. Suomen pyytämä toimitus käsittää toteutuessaan enintään 70 ohjusta.

 

Lue myös: