Yksi vuosi ja viisi kuukautta - Solar Impulse 2 lensi aurinkoenergialla maailman ympäri

RTW_maalissa_pilotsSolar Impulse 2 -aurinkolentokoneen maailmanympärimatka tuli päätökseen aamulla 26. heinäkuuta, kun Bertrand Piccard laskeutui koneella Abu Dhabiin. Kaikkiaan matkaa ilman pisaraakaan polttoainetta taittui yli 43 000  kilometriä.

Vaikka matka maailman ympäri aurinkoenergian turvin kestikin lähes puolitoista vuotta on se suuri saavutus kohti puhtaampaa matkustustamista. Sähköhybridimoottoroidut lentokoneet ovat todennäköisesti ilmailun seuraava suurempi kehitysaskel.

RTW_finaalissaBertrand Piccard laskeutui Abu Dhabin Al Bateen lentokentälle tiistaiaamulla 26. heinäkuuta kello 04.05 paikallista aikaa 48 tunnin ja 37 minuutin mittaisen lennon päätteeksi. Viimeinen Egyptin Kairosta lähtenyt etappi oli pituudelaan 2694 kilometriä. Hankkeen toinen lentäjä André Boschberg oli noussut ilmaan ja aloittanut seikkailun maailmanympäri Abu Dhabista 7. maaliskuuta 2015.

Kehitys tarvitsee edelläkävijöitä sekä seikkailuja ja juuri sellainen oli Bertrand Piccardin ja André Boschbergin lentomatka Si2-koneella. Vuorotellen ohjaajat lensivät 17 etapin kautta 23 lentopäivän aikana. Kaikkiaan matkan pituus oli 43 041 kilometriä.

"Kyse ei ole vain ilmailuhistoriasta vaan ennenkaikkea energian historista", totesi hankkeen käynnistäjä ja toinen lentäjä Bertrand Piccard.

RTW_landed"Olen varma, että seuraavan kymmenen vuoden aikana näemmä 50-paikkaisia sähkölentokoneita. Se ei tosin ole tarpeeksi. Solar Impulsen käyttämää teknologiaa voitaisiin hyödyntää jokapäiväisessä elämässä maan pinnalla vähentäen CO2-päästöt puoleen", jatkaa Piccard.

"Yhden etapin lentäminen kokonaan uudelle lentokonetyypillä on tarpeeksi vaikeaa mutta lentäminen maailman ympäri on todellinen haaste. Onnistuminen osoittaa teknologian luotettavuuden", sanoi Bochberg.

“Tämä on todella historiallinen saavutus, jolla on valtava symbolinen merkitys. Se on osoitus siitä, mitä pioneerihenki ja puhtaat teknologiat voivat saada aikaan maapallon resursseja kuluttamatta. Kaikkien ABB:läisten puolesta haluan onnitella Bertrand Piccardia ja André Borschbergia sekä koko Solar Impulsen tiimiä. Olemme erittäin ylpeitä siitä, että olemme voineet olla osallisina ja tukemassa tätä upeaa hanketta”, sanoi ABB-yhtymän pääjohtaja Ulrich Spiesshofer.

SI2_ilmassaABB tekee innovaatio- ja teknologiayhteistyötä Solar Impulse -hankkeessa, koska projekti on saavuttanut ilmassa sen, mitä ABB tekee sähkövoima- ja automaatioteknologioiden pioneerina maan kamaralla.

Matkalla, jolla ylitettiin Aasia, Tyyni valtameri, Yhdysvallat, Atlantin valtameri, Välimeri ja Lähi-itä tehtiin kaikkiaan 19 maailmanennätystä. Niistä osa odottaa vielä FAI:n hyväksyntää.

Suurin yksittäinen saavutus lienee Boschbergin lento Japanista Havaijille, joka on pisin yksinlento millään lentokoneella. Matka kesti viisi päivää ja yötä. Toinen suuri saavutus on Piccardin lento aurinkovoimalla Atlantin valtameren yli.

RTW_map_17th_legSolar Impulse hanketta tukivat mm. YK, ICAO, IATA ja Euroconrol. Pääsponsoreina toimivat ABB, Schindler, Omega ja Solvay. Niiden lisäksi hankkeella oli lukuisia muitakin tukijoita ja sponsoreita.

Lue myös: