YLE: Kajaanin itsenäisyyspäivän paraatissa myös miehittämätön Orbiter 2B -ilma-alus

Orbiter_launch_1Valtakunnallinen itsenäisyyspäivän paraati järjestetään 6. joulukuuta Kajaanissa. Perinteisissä ylilennoissa on tänä vuonna mukana myös miehittämätön ilma-alus Orbiter 2B, kertoo YLE. Kyseinen MUAS-järjestelmä on varsin  uusi maavoimissa.

Teemana itsenäisyyspäivän paraatissa on "Maavoimat osana Suomen puolustusjärjestelmää." Ohilennossa nähdään maavoimien ilmailun NH90- ja MD500 -helikopterien ohella Ilmavoimien F/A-18 Hornet ja Hawk -koneet.

NH90 tekee esityslennon ja se on mukana myös erikoisjoukkojen toimintanäytöksessä. Tapahtuman kaikki lentotoiminta toteutuu normaalilla säävarauksella.

Paraatin aikana Kajaanissa lentää myös israelilaisen Aeronautics Defense Systemsin Orbiter 2B MUAS (Mini Unmanned Aerial System). Kyseessä on valmistajan lennokkiperheen kolmesta kokoluokasta keskimmäinen. Kirjain B nimessä kertoo, että on räätälöity perusversiosta nimenomaan Suomen tarpeisiin soveltuvaksi.

Orbiterin käyttäjäksi on koulutettu jo useita saapumiseriä varusmiehiä. Julkisuuteen järjetelmä tuotiin syyskuussa Santahaminassa 2016 Kehä 16 -paikallispuolustusharjoituksessa (oheiset kuvat tästä esittelystä, lue lisää aiheesta linkistä jutun lopussa).

Orbiter_maassa_siirto_1Varsinaista ylilentoa Orbiter ei joukkojen ja yleisön yllä tee, mutta se lentää paraatin aikana Kajaanijoen yläpuolella 400-500 metrin korkeudessa. YLE:n mukaan vanhan vesilaitoksen edessä on videonäyttö, johon välitetään MUAS-lennokin videokameran kuvaa.

Harmaata Orbiteria saattaa olla hankala havaita taivaalta etenkin pilveä vasten. Kyseessä onkin yksi lennokin ominaisuus, joka mahdollistaa sen toiminnan. T.T.

YLE Uutisten juttu

Lue aiempia Lentoposti.fi-juttuja aiheesta: