Zeppelin saattaa lähteä kohti Jämiä jo maanantaina

pegasos10PEGASOS-tiedehankkeen käyttämä Zeppelin NT -ilmalaiva saattaa lähteä kohti Suomea jo huomenna maanantaina. Torstainen ensimmäinen koelento oli onnistunut. Mikäli sunnuntaiksi suunniteltu toinen lento on sujunut hyvin ja sääennusteet sen sallivat, alus starttaa kohti Jämiä. Zeppelin toimii kansainväliseen ilmakehätutkimuksen laitealustana.

Ilmalaiva käyttää Jämiä tukikohtanaan kuutisen viikkoa. Se lentää tutkimuslentoja mm. Helsingin Yliopiston Hyytiälän tutkimuslaitoksen yläpuolelle. Suomen kampanjaa varten aluksen matkustajatilaan asennetaan CL8 Photochemistry -tutkimuslaitteisto.

pegasos8Sään salliessa tarkoituksena on lähteä matkaan kohti Suomea jo maanantaina. Alustavan suunnitelman mukaan Zeppelin D-LZFN lentää kotikentältään Friedrichshafenista Boden-järven rannalta ensin kohti Mainzia.

Seuraavaksi se jatkaa Hildesheimin ja Lybeckin kautta Ruotsiin Ljungbyhemiin. Siellä alus yöpyy kentällä kiinnitettynä mastoajoneuvoon.

Seuraavana päivänä ilmalaiva lentää Skavstan kautta suoraan Jämijärvelle. Suomalaisen tukeutumiskentän valintaan on varmasti vaikuttanut siellä tarjolla olevat palvelut ja majoituskapasiteetti.

 

Lue myös: