11 amerikkalaissotilasta menehtyi erikoisjoukkojen Black Hawk -kopterin mereensyöksyssä Floridassa

sikorsky_ uh60G_net_usafYhdysvaltain kansalliskaartin Sikorsky UH-60 Black Hawk -helikopteri on syöksynyt keskiviikon vastaisena yönä mereen Floridassa. Kaikkien yhdentoista kopterissa olleen sotilaan pelätään menehtyneen. Black Hawk oli yöharjoituslennolla sumuisissa olosuhteissa.

UH-60 kuului Kansalliskaartin 1-244th Assault Helicopter Battalion -yksikköön, joka toimii Louisianan Hammondista. Neljä kuolleista kuului Louisiana National Guardiin ja he muodostivat todennäköisesti kopterin lentomiehistön.

Onnettomuudessa menehtyi seitsemän merijalkaväen sotilasta Marine Special Operations Regimentistä (MSOR). Heidän kotitukikohtansa oli Camp Lejeune North Carolinassa.

Harjoituksessa oli mukana myös toinen kansalliskaartin Black Hawk, joka palasi onnistuneesti tukikohtaan. Lentotehtävä ilmeisesti liittyi erikoisjoukkojen toimintaan, koska mukana oli sotilaita US Marinesin eliittiyksikkönä tunnetusta MSOR:stä.

Kopteri syöksyi mereen lähellä Eglin Air Force Basea itään Navarre-sillasta. Tällä Floridan luoteisosan ns. Panhandle -alueella on laaja Yhdysvaltain puolustusvoimien harjoitusalue. Onnettomuus tapahtui sektorilla A-17.

Onnettomuus tapahtui noin kello 20.30 paikallista aikaa. Etsintä- ja pelastustoimet ovat käynnissä. Merestä on jo löytynyt kopterin osia. US Coast Guardin yksiköt osallistuvat etsintöihin.

Sikorsky UH-60 Black Hawk on keskiraskas kaksimoottorinen sotilaskuljetushelikopteri, joka teki ensilentonsa 1974. Siitä on tehty erilaisia versioita mm. erikoisjoukkojen käyttöön. Neljän hengen miehistön ohella se voi kuljettaa 11 matkustajaa.

UH-60-sarjan koptereita on rakennettu yli 4000 kappaletta. Tyyppi on suurellekin yleisölle tuttu elokuvasta Black Hawk Down, joka kertoo Somaliassa pieleen menneestä sotilasoperaatiosta.

Black Hawk oli yksi vaihtoehdoista hankittaessa kuljetuskoptereita Suomelle. Ruotsi on sittemmin ostanut niitä, koska sikäläisen NH90-kaluston käyttöönotto on viivästynyt. +TT+