33-vuotias kisa ratkesi: Atlas on ensimmäinen ihmisvoimalla lentävä helikopteri (video)

aerovelo_copternet_aeroveloVuonna 1980 julistettu kisa ihmisvoimin lentävästä helikopterista ratkesi viime viikolla. AeroVelo Atlas -kopterin kehittänyt Toronton yliopiston insinööriopiskelijoiden joukkue vastataanotti Igor I. Sikorsky Human Powered Helicopter -palkinnon 250 000 dollaria.

Ennätyslento tehtiin 13. kesäkuuta. Lentodatan tarkistamisen jälkeen palkinto luovutettiin kanadalaisopiskelijoiden joukkeelle viime torstaina. Seuraavaksi ennätysanomus lähetetään kansainväliselle ilmailujärjestö FAI:lle.

aerovelo3_copter_aeroveloAmerican Helicopter Association julisti järjestön perustajajäsenen Igor Sikorskyn mukaan nimetyn kilpailun ihmisvoimin lentävästä kopterista jo vuonna 1980.

Innoittajina toimivat ihmisvoimalla lentävät Gossamer Condor ja Albatross -lentokoneet, jotka voittivat Kremer-palkinnot 1977 ja 1979.

Sääntöjen mukaan voittajahelikopterin piti käydä yli kolmen metrin korkeudessa, pysyä ilmassa yli 60 sekuntia ja laitteen keskipiste ei saa siirtyä 10x10 metrin neliön sisällä.

Aluksi palkinto oli 10 000 ja sitten 25 000 dollaria. Vuosina 1989 ja 1994 tehtiin ennätysyrityksiä, mutta lennot jäivät lyhyiksi ja korkeus pariinkymmeneen senttiin. Koska uusia yrittäjiä ei ilmaantunut, kopterivalmistaja Sikorsky Aircraft nosti vuonna 2009 palkintosumman 250 000 dollariin.

Tämä sai Marylandin yliopiston joukkueen rakentamaan Gamera I -kopterin. Se lensi 2011 ensimmäisen kerran, mutta ei päässyt tavoitteisiin. Kehitysversio Gamera IIXR lensi elokuussa 2012 tarvittavat 65 sekuntia, mutta vaadittua korkeutta se ei saavuttanut. Toisella lennolla se kävi lähes tarvittavassa korkeudessa.

aerovelo2net_copter_aeroveloToronton joukkue panosti roottorien pyörimispinta-alan kasvattamiseen. Se onkin peräti 1307 neliömetriä. Roottorit on sijoitettu alas maavaikutuksen hyödyntämiseksi mahdollisimman pitkään.

Kopteri rakentuu Spectran-punoksilla tuetuista hiilikuituristikoista. Voimansiirto keskellä sijaitsevasta polkupyörän rungosta tapahtuu myös punoksilla. Neljän roottorin yhteensä kahdeksan lapaa on päällystetty Mylar-kalvolla.

aerovelo4_copter_aeroveloOhjailutavaksi valittiin kokeilujen jälkeen rakenteen jouston hyödyntäminen korjailuliikkeisiin. Mitään erillisiä ohjainpintoja ei ole, vaan punosten avulla roottoreita kallistetaan hitusen.

Voimanlähteenä ennätyslennolla toimi Todd Reichert, joka on sekä lentäjä että kilpapyöräilijä. Hän valmistautui lentoon harjoittelemalla poikkeuksellista suoritusta, jossa aluksi tuotetaan suuri teho 15 sekunnin ajan ja sitten hieman vähemmän korkeuden samalla hitaasti laskiessa. Maksimitehoksi arvioitiin 1,1 kW.

Jalkapallohallissa tehty ennätyslento kesti 65 sekuntia ja Atlas nousi sen aikana 3,3 metrin korkeuteen. Sen "ohjaamo" myös pysyi vaaditulla 10x10 metrin alueella, vaikka vaelsikin jonkin verran.

 Projektin nettisivut: AeroVelo