Aviation Week lensi tyypit Dreamlineristä (video)

N7874net_boeingAviation Week & Space Technologyn 10. joulukuuta ilmestyneessä numerossa on laaja artikkeli Boeing 787 Dreamlineristä, johon lehden koelentäjä Fred George pääsi marraskuussa tutustumaan vasemmalta istuimelta lentäen. Jutun pääkohdat on julkaistu netissä, samoin tutustumislennolla kuvattu yhdeksänminuuttinen video.

Koneena oli viides prototyyppi N787FT, joka on varustettu General Electric GEnx-1B -moottoreilla. Siinä on tuotantoversion ohjaamo, mutta matkustamo on varustettu koelentoihin liittyvillä laitteistoilla.

Fred George käy läpi Dreamlinerin erityispiirteitä ja pääsee tosittamaan niitä ilmassa. Erityisesti yksimoottoritilanteet korostuvat (koneen P-Beta-toiminto kompensoi epäsymmetristä työntövoimaa). Liukas kone osaa myös itse jarrutella hakeuduttaessa ylhäältä ILS:n säteeseen.

Yhteenkytkettyjä ohjaimia sekä myös autokaasun säätämänä liikkuvia tehovipuja kiitellään. Suuri HUD-heijastusnäyttö osoittautui hyödylliseksi niin nousussa kuin lähestymisvaiheessa.

Vaikka kyseessä oli suhteellisen lyhyt tutustumislento, Aviation Weekin pilotti oli vakuuttunut kokemastaan: "The 787 is indeed the nicest handling and most docile handling Boeing jetliner I've yet flown".

 

Aviation Week Evaluates Boeing 787

Video tutustumislennolta: Aviation Week

Myös Flight Global on julkaissut testilentoraportin, mutta sen kokonaan lukeminen vaatii rekisteröitymisen: IN FOCUS: Flight test of the Boeing 787 Dreamliner

Lentoposti.fi tutustui Boeingin Dreamlineriin Dream Tourilla Oslossa toukokuussa 2012: Boeing Dream Tour Oslo (osa 1) ja Boeing Dream Tour Oslo (osa 2)