Belgialle ensimmäinen NH90 NFH

nh90_belgium_nhindustriesBelgian puolustusvoimat on torstaina 1. elokuuta vastaanottanut ensimmäisen NH Industries NH90 NFH -meritoimintahelikopterin. Samalla kyseessä on ensimmäinen NH90-kopteri, joka on kokoonpantu Eurocopterin Donauwörthin tehtaalla Saksassa.

Belgiasta tuli viides maa, joka sai NH90-kopterin NFH-version (NATO Frigate Helicopter) palvelukseen. Muut ovat Ranska, Italia, Hollanti ja Norja. Nyt luovutettu kopteri on täydessä käyttövalmiudessa (FOC, Full Operational Capability).

Sitä voidaan hyödyntää merialueilla etsintä- ja pelastustoiminnassa (SAR) erilaisten sotilaallisten tehtävien ohella. Koulutus Belgiassa käynnistyy kahdella kopterilla.

Kaikkiaan maa on tilannut kahdeksan NH90-kopteria, joista neljä on NFH-versioita. Uudet meritoimintakopterit korvaavat vanhentuneet Sea Kingit

Suomenkin hankkimia NH90-koptereita on tilattu 14 valtioon yhteensä 529 kappaletta. Tähän mennessä niistä on toimitettu 154. Pelkästään NFH-meritoimintaversiosta on 111 tilausta.

Kansainvälinen NH Industries vastaa kopterin tuotannosta. Siitä Eurocopter omistaa 62,5, AgustaWestland 32 ja Stork Fokker 5,5 prosenttia.

 

Lue myös: