Cessna aloittamassa liikesuihkukoneiden valmistusta yhteisyrityksessä Kiinassa

citation_cessnaYhdysvaltalainen Cessna Aircraft Company on allekirjoittanut perjantaina sopimuksen liikesuihkukoneiden tuotannosta Kiinassa. Toinen osapuoli on valtion omistama Aviation Industry Corp AVIC. Kiinaa pidetään yhtenä business jettien suurimpana kasvumarkkinana. Cessna on ensimmäinen amerikkalaisyhtiö, joka aloittaa tuotannon maassa.

Sopimukset käsittävät liikesuihkujen ohella yksimoottoriset Caravan-turbopropit sekä mäntämoottoriset pienkoneet. Kaikkia näitä on tarkoitus tulevaisuudessa valmistaa Kiinassa paikallisten tyyppihyväksyntöjen mukaisesti. Hanketta varten perustetaan yhteisyrityksiä.

Ensimmäiseksi on tarkoitus käynnistää keskikokoisen liikesuihkukoneen tuotannon suunnittelu. Lisäksi kehitetään kiinalaista tuotetta maailmanlaajuisille markkinoille. Yhteisyrityksen paikaksi kaavaillaan Chengdun kaupunkia Sichuanin maakunnassa.

Kiinan ilmailusektorin kasvuvauhti on ollut huimaa maan vaurauden kasvaessa. Esimerkiksi lentäjistä on pulaa. Maassa on tällä hetkellä 170 liikesuihkukonetta, mutta määrän arvioidaan nousevan reippaasti yli kahden tuhannen seuraavien 20 vuoden aikana.

Kasvupotentiaali ymmärrettävästi kiinnostaa alan konevalmistajia. Myös Gulfstream, Bombardier, Dassault ja Embraer tähyilevät Kiinan markkinoita.