EADS:lle vuosi 2011 oli kasvun ja merkittävän parannuksen vuosi

Airbus_ToulouseEADS-konsernille 2011 oli kasvun ja merkittävästi parantuneen suorituskyvyn vuosi. Konserni pääsi saamissaan tilauksissa ennätyslukuihin vahvan liikennelentokoneiden ja varsinkin A320neo-koneen hämmästyttävän kysynnän ansiosta sekä Astriumin, Cassidianin ja Eurocopterin vahvan tuloksen ansiosta.

”Ennätyksellinen tilausten määrä ja vahva kassatilanne ovat osoitus konsernin vahvuudesta. EADS on kassa- ja kasvukone. Nyt on aika parantaa kannattavuutta. Kuten vuonna 2011 aiomme palkata noin 5 000 vakituista ja 4 000 määräaikaista työntekijää lisää”, EADS:n pääjohtaja Louis Gallois sanoo.

EADS aikoo kuitenkin seurata tarkasta makrotalouden kehitystä ja parantaa kilpailukykyään konserninlaajuisilla toiminnan optimointiohjelmilla.

2020-visionsa tukemiseksi konserni osti palveluliiketoimintoja vuonna 2011. Airbus osti tanskalaisen Satairin sekä yhdysvaltalaisen Metron Aviationin, Astrium osti ranskalaisen Vizadan ja Eurocopter kanadalaisen Vector Aerospacen.

“Nämä ostot edistävät merkittävästi kansainvälistymistämme ja kasvattavat palveluliiketoimintaamme”, Gallois sanoo.

EADS jatkoi myös innovaatiotoimintaansa. A320neo todisti Airbusin kykyä uudistaa kypsää tuotetta teknologisesti markkinoiden tarpeiden mukaisesti. Eurocopter julkisti uuden ED145 T2 -helikopterin, teki uuden nopeusennätyksen X3-kopterilla, aloitti testilennot AS350-hybridikopterilla ja käynnisti X4-ohjelman.

Avaruussektorilla ESA valitsi Astriumin suunnittelemaan, toteuttamaan ja käyttämään European Data Relay -järjestelmää, minkä ansiosta Astrium on kaikkein kehittyneimpien avaruusteleviestintäratkaisujen toimittaja. Lisäksi toinen Automated Transfer Vehicle -alus laukaistiin avaruuteen yhdellä viidestä onnistuneesta Ariane 5 -laukaisusta vuonna 2011.

Miehittämättömien ilmajärjestelmien liiketoiminnassa Cassidian teki yhteistyösopimukset Alenia Aeronautican ja TAI:n kanssa sekä juhlisti Amerikan ja Euroopan yhteisen EuroHawk-ohjelman käynnistymistä.

Puolustusliiketoiminnassa saavutettiin yksi virstanpylväs, kun 300. Eurofighter-hävittäjä toimitettiin asiakkaalle. Lisäksi konserni laajensi globaalia turvaliiketoimintaansa, josta Saudi-Arabian rajavalvontaohjelma on yksi esimerkki.

Konsernin menestyksen ansiosta EADS:n osakkeen kurssi nousi 38 prosenttia vuoden 2011 aikana. Se menestyi parhaiten CAC40-osakkeista ja toiseksi parhaiten MDAX-indekseissä.