Elektroniikan matkustamokielto voimaan - koskee suoria lentoja Yhdysvaltoihin 10 lentokentältä

jfk_twr_2Yhdysvaltain kotimaan turvallisuudesta vastaava DHS julkisti 21. maaliskuuta määräyksen, joka kieltää matkustamoista lähes kaikki henkilökohtaiset elektroniset laitteet. Määräys on suunnattu koskemaan kymmentä lentokenttää ja yhdeksää lentoyhtiötä.

U.S. Department of Homeland Securityn uusi määräys sallii matkustajien ottaa matkustamoon henkilökohtaisiksi elektronisista laitteista (PED) ainoastaan matkapuhelimen tai mahdollisesti tarvittavan lääkinnällisen apuvälineen.

Muut suuremmat laitteet kuten kamerat, kannettavat tietokoneet ja tabletit ovat kiellettyjen listalla. Määräystä on noudatettava 96 tunnin kuluessa ja se on voimassa toistaiseksi.

Uusi määräys perustuu medialähteiden mukaan tiedustelutietoon ja terroriuhkaan. Taustalla vaikuttaa myös Somaliassa helmikuussa 2016 Daallo Airlinesin Airbus A321 -koneessa tapahtunut räjähdys sekä Brusselin ja Istanbulin lentokentille tehdyt aseelliset hyökkäykset.

Määräys koskee matkustajia, jotka lentävät suorilla lennoilla Yhdysvaltoihin tietyiltä kymmeneltä lentokentältä. Tilanteen vaatiessa voidaan rajoitusta laajentaa myös muille lentoasemille.

Määräyksen kohteena ovat Jordanian Ammanin Queen Alia International (AMM), Egyptin Kairon kansainvälinen lentokenttä (CAI), Turkin Istanbulin Ataturk (IST), Kuwaitin kansainvälinen lentoasema (KWI), Marokon Casablancan Mohamed V kansainvälinen lentokenttä (CMN), Saudi-Arabian King Abdul-Aziz International Airport (JED),  King Khalid (RUH), Qatarin Dohan Hamadin kansainvälinen lentokenttä (DOH), sekä Arabiemiraattien Dubain (DXB) ja Abu Dhabin (AUH) kansainväliset lentokentät.

Niiltä suoraan Yhdysvaltoihin operoivat yhtiöt ovat asian ensimmäisenä 20. maaliskuuta julkaissut Royal Jordanian sekä Egyptair, Emirates Airlines, Etihad, Turkish Airlines, Saudi Arabian Airlines, Kuwait Airways, Royal Air Maroc ja Qatar Airways.

Määräys koskee siis suoria lentoja edellämainituilla yhtiöillä ja lentokentiltä Yhdysvaltoihin.

Kaikkiaan vaikutuksen alle joutuu kymmeniä edellämainittujen lentoyhtiöiden lentoja. Vaihtoehtona onkin siis kulkea jonkin toisen maan kautta, jossa matkatavarat ilmeisesti tarkastetaan huolellisemmin.

Toisena vaihtoehtona on tarjottu elektronisten laitteiden kuljettamista ruumaan menevässä matkatavarassa. Se on kuitenkin hyvin rajoitettua ja nykyisten litium-akkujen kuljettaminen on pääsääntöisesti sallittua vain matkustamossa ja pääosin niitä käyttäviin laitteisiin kiinnitettyinä. Tietyn kokoiset akustot vaativat myös ennakkohyväksynnän lentoyhtiöltä.

Määräys saattaakin siirtää matkustajavirtoja muiden yhtiöiden lennoille. Se on myös aiheuttanut huvitusta, koska Atlantin ylittävällä lennolla voi tietyn yhtiön koneessa käydä vaikka suihkussa mutta tietokoneen kuljettaminen ei olekaan sallittua.

Lue myös: