Ennätysyleisön kerännyt Lentäjien Juhannus viimeistä kertaa Kauhavalla?

lentajienjuhannusPerinteistä Lentäjien Juhannusjuhlaa on vietetty Kauhavan lentokentällä vuodesta 1945 alkaen. Nyt tapahtuma on valitettavasti tullut tiensä päähän, sillä Lentosotakoulu lakkautetaan Puolustusvoimien säästöjen vuoksi vuoden 2014 lopussa. Pääosin talkoovoimin järjestetyn tapahtuman jatkamiseen on tässä tilanteessa luonnollisesti vaikea innostua. Viimeiseksi mainittu Lentäjien Juhannus keräsi kuitenkin runsaasti yleisöä, eräiden arvioiden mukaan ennätykselliset 15 000 aikuista ja 5000 lasta.

Peräti 20 000 myytyä lippua tarkoittaa sitä, että entinen ennätys parani 6000:lla. Kyseessä oli yleisön selkeä tuki hienolle tapahtumalle.

Päävetonaulana oli sveitsiläinen Northrop F-5 Tiger II -hävittäjillä lentävä Patrouille Suisse -osastotaitolentoryhmä. Sen kuudella koneella tekemät soihdutukset olivat poikkeuksellisen näyttäviä. Ilmavoimat esiintyi Hornetilla ja luonnollisesti myös tapahtumasta nimensä saaneella Midnight Hawkseilla.

Muiden esiintyjien rinnalla myös maavoimien NH90-kopteri lensi tapahtumassa soolon. Ilmailun ulkopuolisina vetonauloina Lentäjien Juhannuksessa kuultiin mm. Haloo Helsinkiä, Suvi Teräsniskaa ja Popedaa.

Viimeisen Lentäjien Juhannuksen suuri suosio aiheutti myös pahoja ruuhkia niin tapahtuman alussa kuin lopussa. Portit aukesivat kello 15 ja ensimmäinen lentonäytös käynnistyi vain 25 minuuttia myöhemmin. Monet eivät ehtineetkään sitä seuraamaan. Poistumisreittikin järjestettiin erityisjärjestelyin. Vaikka liikennejärjestelyt eivät täysin toimineetkaan suuren yleisömäärän takia, itse tapahtumaan oltiin ilmeisesti tyytyväisiä.

Finnair tarjosi lentonäytöksestä kiinnostuneille niin ikään perinteisen Operaatio Lentävä Pyörätuoli -lennon AY7729/7734 Helsingistä Kauhavalle ja takaisin. Se on toteutettu jo 17 kertaa ja kertyneet tuotot on tuloutettu hyväntekeväisyyteen.

Koneena oli Airbus A320 OH-LXB. Menomatkalla kone sai siivilleen saattueen punavalkoisista Hawk-suihkuharjoituskoneista. OH-LXB lensi Kauhavalla myös paikallislentoja tapahtuman yleisölle.

Pitkä perinne Kauhavan juhannuksesta on siis ainakin näillä näkymin ohi. Toivottavasti tänä vuonna koettu yleisömenestys innostaa talkooväkeä ja järjestäjiä niin, että ilmailuyhteisö saisi nauttia Lentäjien Juhannuksesta myös vuosina 2013 ja 2014 ennen tukikohdan lopullista lakkauttamista.

 

Kuvia Lentäjien Juhannuksesta 2012: FlightForum.fi

Lue myös: