Ensimmäinen taistelulennokin startti tukialuskatapultista (video)

X47net_cat_usnavyNorthrop Grumman X-47B on miehittämätön taistelukone (UCAS), joka on suunniteltu toimimaan lentotukialuksilta. Torstaina se nousi ilmaan tukialuksen katapulttia simuloivasta järjestelmästä, joka on rakennettu US Navyn tukikohtaan NAS Patuxent Riveriin Marylandissa. (päivittynyt)

X-47B UCAS:n (Unmanned Combat Air System) kokeilu onnistui suunnitellusti. Se osoitti, että kone kestää katapultin aiheuttamat kiihtyvyydet ja pystyy niiden jälkeen jatkamaan itsenäisesti lentoaan.

Startti katapultista ei sinällään olisi kovin erikoista, koska useimmat miehittämättömät ilma-alukset lähtevät lentoon nimenomaan tällä tavalla. Suurimmat niistä tosin nousevat kiitotietä käyttäen.

Nyt kyseessä oli kuitenkin vaakatasossa olevaa lentokantta simuloivaan kiitotiehen upotettu höyrykatapulttijärjestelmä. Tällä jo 60 vuotta sitten käyttöön otetulla menetelmällä lähetetään yleensä ilmaan raskaita taistelukoneita.

x47_2net_usnavyVarsinainen haaste X-47B:lle on kuitenkin laskeutuminen takaisin lentotukialukselle. Sitä pidetään miehitetyille ilma-aluksillekin yhtenä haastavimmista lentosuorituksista.

UCAS-koneen on osuttava tarkasti oikeaan paikkaan laivalla, jotta sen takaosasta alas laskettu koukku tarttuu kannen yli viritettyihin jarruvaijereihin.

Tilaa lentokannella ei ole liikaa ja lyhyen kiitotien ympärillä on runsaasti kriittistä ja erinomaisen kallista kalustoa. Laskeutumisen on kuitenkin onnistuttava, jos näin suurilla miehittämättömillä taistelukoneillakin yleensä aiotaan operoida tukialuksilta.

Laskeutuminen alukselle perustuu tarkkaan GPS-paikannukseen sekä tukialuksen järjestelmään, joka lähettää finaalissa lähestyvälle UCAS:lle jatkuvasti mm. tietoa laivan nopeudesta ja vallitsevista tuuliolosuhteista.

Toinen Northrop Grumman X-47B nostettiin aiemmin kuluneella viikolla 26. marraskuuta USS Harry S. Truman -lentotukialukselle (CVN 75). Tarkoituksena on kokeilla lennokkia aidoissa olosuhteissa.

X47net_usnavyJo nyt Patuxent Riverin katapultista startannut UCAS-kone lensi erilaisia tukialuslaskuun liittyviä lähestymiskuvioita ennen paluuta turvalliselle maalla sijaitsevalle kotikentälleen.

Ensimmäisten oikealta lentotukialukselta tapahtuvien miehittämättömän X-47B-taisteluilma-aluksen lentoonlähtöjen ja laskujen odotetaan tapahtuvan ensi vuonna.

 

US Navyn video X-47B:n katapulttistartista: YouTube