EU ja ASEAN-maat suunnittelevat open skies -sopimusta

eu_logoEU:n ja ASEAN-maat julkistivat suunnitelmansa uudesta ilmailuyhteistyöstä, jonka myötä osapuolet aikovat aloittaa neuvottelut kattavasta lentoliikennesopimuksesta. Koko maailman lentoliikenteen ennustetusta kasvusta noin puolet tulee Aasian - ja Tyynenmeren alueelta seuraavien 20 vuoden aikana.

Lähes 300 poliittista edustajaa ja liiketoimijaa kokoontuivat EU:n ja ASEAN-maiden huippukokooukseen Singaporessa 11-12. helmikuuta. Aasian- ja Tyynenmeren alueesta odotetaan ilmailualan markkinajohtajaa vuoteen 2030 mennessä jopa 38 prosentin markkinaosuudella.

Kokouksessa keskusteltiin runsaasti maiden välisistä mahdollisuuksista ja lentoliikennesopimuksen tuomista eduista. Markkinoille pääsy, lentoliikenteen integraatio, ilmailuteollisuuden yhteistyö, tehostettu ilmaliikenteen hallinta ja turvallisuuden harmonisointi hyödyttäisivät molempia osapuolia.

"Aasia on vahvasti kasvava ilmailumarkkina, jonka kanssa EU:n täytyy olla aktiivinen. EU ja ASEAN maissa on yhteensä 1,1 miljardin ihmisen väestö, joka antaa huiman potentiaalin vahvistaa yhteistyötä ilmailusektorilla ja mahdollisuuden luoda etuja molemmille osapuolille", kommentoi Euroopan komission varapuheenjohtaja Siim Kallas.

EU_ASEAN"Huippukokous on antanut uutta voimaa läheisemmälle yhteistyölle, joka voi johtaa ensimmäiseen ilmaliikennesopimukseen EU:n ja ASEAN-maiden välillä", sanoin Kallas.

EU komissio tarvitsee EU:n jäsenvaltioiden liikenneministereiltä mandaatin neuvotteluiden käynnistämiseksi. Varapuheenjohtaja Kallas aikoo ottaa asian esille ensimmäisen mahdollisen tilaisuuden koittaessa Euroopan komissiossa saadakseen neuvottelumandaatin Euroopan unionin neuvostolta.

ASEAN-maihin kuuluvat, Brunei, Kamputsea, Indodesia, Laos, Malesia, Myanmar, Filippiinit, Singapore, Thaimaa ja Vietnam.

Euroopan unionilla on lentoliikennesopimukset USA:n, Kanadan, Länsi-Balkanin maiden, Jordanian, Moldovan ja Israelin kanssa. Sopimusta Ukrainan kanssa odotetaan allekirjoitettavaksi maaliskuussa 2014. EU odottaa saavansa neuvottelut lähiaikoina päätökseen myös Brasilian kanssa. Käynnissä ovat myös neuvottelut Azerbaitsenin, Tunisian ja Libanonin kanssa.