EU vapautti indonesialaisyhtiöt toimintakieltolistalta - mustalla listalla yhä 120 lentoyhtiötä

A320_wingtip_1 EU-alueelle toimintakiellossa olevien lentoyhtiöiden lentoyhtiöiden listaus eli ns. musta lista päivittyi jo 30. kertaa. Nyt toimintakieltolistalta vapautuivat loputkin Indonesian lentoyhtiöt. Euroopan lentoyhtiöiden toimintakieltolista pyrkii varmistamaan korkeimman mahdollisen turvallisuuden eurooppalaisille lentomatkustajille EU:n ilmailustrategian mukaisesti.

Euroopan komissio päivitti 14. kesäkuuta luettelon lentoyhtiöistä, jotka on asetettu toimintakieltoon tai joiden toimintaa rajoitetaan EU:ssa. Luettelo tunnetaan "EU:n mustana listana" ja sillä on enää 120 lentoyhtiötä.

Viimeisin päivitys vapautti toimintakieltolistalta kaikki Indonesian lentoyhtiöt. Kaikki Indonesian lentoyhtiöt joutuivat toimintakieltolistalle vuonna 2017 turvallisuuspuutteiden seurauksena. Viimeisten vuosien aikana listalta on aiemmin vapautettu jo seitsemän indonesialaisyhtiötä. Komission mukaan maan lentoturvallisuus on parantunut.

EU:n lentoyhtiöiden toimintakieltolista auttaa säilyttämään korkean lentoturvallisuustason EU-aluellaa ja se toimii myös ennaltaehkäisevänä työkaluna, joka motivoi eri maita korjaamaan turvallisuuspuutteensa.

approachEU:n mustalla listalla on nyt 15 valtion kaikki rekisteröidyt lentoyhtiöt eli yhteensä 120 lentoyhtiötä, joilla on täydellinen lentokielto EU:ssa turvallisuuspuutteiden seurauksena.

Nämä maat ovat Afghanistan, Angola (paitsi yksi yhtiö, joka operoi rajoitetulla luvalla), Kongon demokraattinen tasavalta, Kongon tasavalta, Djibouti, Päiväntasaajan Guinea, Eritrea, Gabon (lukuun ottamatta kahta lentoyhtiötä, joiden toiminnalle on asetettu tiukat rajoitukset ja ehdot), Kirgisia, Liberia, Libya, Nepal, Sambia, São Tomé ja Príncipe, Sierra Leone ja Sudan.

Lisäksi kieltolistalla kuusi yksittäistä lentoyhtiötä, joita ovat Venezuelan Avior Airlines, iranilainen Iran Aseman Airlines, irakilainen Iraqi Airways ja Surinamin Blue Wings Airlines, Nigerian Med-View Airlines ja Zimbabwen Air Zimbabwe. Näitä yhtiötä valvovat viranomaiset ovat havainneet yhtiöissä turvallisuuspuutteita.

Edellämainittujen toimintakiellossa olevien lentoyhtiöiden lisäksi EU-alueelle mahdollisesti saapuville kuudelle yhtiölle on asetettu myös toimintarajoituksia. Seuraavat yhtiöt saavat operoida alueelle vain rajoitetusti ja tietyillä konetyypeillä Afrijet ja Nouvelle Air Affaires SN2AG (Gabon), Air Koryo (Pohjois-Korea), Air Service Comores (Komorit), Iran Air (Iran) ja TAAG Angola Airlines (Angola).

Komission tekemä päätös perustuu yksimielisyyteen EU:n lentoturvallisuuskomiteassa, joka kokoontui 29.-31. toukokuuta. Komitea koostuu lentoturvallisuuden asiantuntijoista, jotka tulevat kaikista 28:sta EU:n jäsenvaltiosta ja niitä tukee Euroopan lentoturvallisuusvirasto EASA. Arvioinnit perustuvat kansainvälisiin turvallisuusstandardeihin sekä kansainvälisen siviili-ilmailujärjestö ICAO:n asettamiin standardeihin.

EU:n toimintakieltolistaa luetaan miljoonia kertoja vuosittain.

EU:n lentoyhtiöiden toimintakieltolista (PDF)

Lue myös: