Lentoyhtiöiden musta lista 10 vuoden ikään - lentoturvallisuustason säilyminen huolenaiheena

approachEuroopan komission luettelo EU-alueelle toimintakiellossa olevista lentoyhtiöistä julkistettiin ensimmäinen kerran kymmenen vuotta sitten. Tämä tehokkaasti toimiva listaus tunnetaan paremmmin lentoyhtiöiden mustana listana. Lentoturvallisuustason säilyminen lentoliikenteen kasvaessa on kuitenkin yksi suurimmista huolenaiheista.

Toimintakieltolista on toiminut tehokkaasti ja sillä on ollut ennaltaehkäisevä ja informatiivinen vaikutus lentomatkustajiin. Listaus auttaa myös ilmailuviranomaisia ja alan toimijoita turvallisuuspuutteiden käsittelyssä.

Toimintakieltolista ei kuitenkaan vapauta kaikista huolenaiheista. Yksi niistä on ilmailualan voimakas kasvu, joka ei aiheuta tietyissä valtioissa riittävästi turvallisuusvalvonnan lisäämistä. Sen lisäksi Euroopan komissio on huolissaan siitä, että useissa maissa lentoturvallisuuden valvontaan ja täytäntöönpanoon panostetaan aiempaa vähemmän.

Euroopan komissio on pyrkii vakuuttamaan näitä maita tarpeesta tämän suuntauksen kääntämiseksi ja lentoturvallisuuden varmistamiseksi ennen kuin virallisten toimien tarve on väistämätöntä.

Lineup_jono_1"Korkeimman mahdollisen turvallisuustason tarjoaminen kansalaisille on ensimmäisenä ilmailun prioriteettilistalla. Toimintakieltolista on yksi monista tehokkaista työkaluista, joita olemme luoneet matkustajille", sanoi Euroopan komission Liikenteen ja liikkumisen pääosaston johtaja Henrik Holotei.

"Meidän tulee muistaa, että se on työkalu myös koko alalle. Lopulta se on juuri ilmailuala, joka kärsii tarvittavan turvallisuusvalvonnan puutteista. Matkustajien luottamus on vaikea saavuttaa mutta sen menettää helposti", päätti Holotei.

Komissio evaluoi lentoturvallisuussäädöksiä selvittääkseen onko niissä tarvetta muutoksille siltä osin miten EU käsittelee kansainvälist lentoturvallisuutta. Käynnissä on kaksi julkista hanketta, joista toinen on suunnattu matkustajille ja toinen asiantuntijoille.

Vuosien 2004 ja 2005 traagiset lentoturmat johtivat satojen ihmishenkien menetykseen kohdaten monia eurooppalaisia matkustajia. Niiden seurauksena ilmeni tarve matkustajien parempaan informoimiseen lentoyhtiöistä, jotka todellisuudessa operoivat heidän lentonsa. Tarve johti toimintakieltolistan luomiseen.

Toimintakiellossa tai toimintarajoitettuja lentoyhtiöitä on tuoreimmalla joulukuussa 2016 julkistetulla toimintakieltolistalla kaikkiaan 193. Yhtiöt ovat 18 eri valtiosta. Kaikkiaan mustaa listaa luetaan vuosittain useita miljoonia kertoja.

Lue myös: