Finnairin lennot kääntyivät ympäri - Intian ja Pakistanin välinen kiista haittaa siviililentoliikennettä

FInnair_ay122_turning(päivittynyt 11.22) Intian ja Pakistanin välille eskaloitunut kiista vaikuttaa jo siviililentoliikenteeseen. Finnairin kuten usean muun lentoyhtiön lennot ovat kääntyneet reiteillään takaisin ennen Pakistanin ilmatilaa. Finnairin lennoista mm. Bangkokin ja Delhin paluulennot ovat kääntyneiden joukossa.

Intian Ilmavoimat iski 26. toukokuuta Pakistanin alueelle, jonka seurauksena osapuolten välinen kiista on eskaloitunut. Pakistanin kerrotaan myös ampuneen alas Intian Ilmavoimien koneita (lue tarkemmin linkeistä jutun lopussa). Nyt Pakistan on sulkenut maan ilmatilan.

Maan ilmatila suljettiin Karachin ja Lahoren lentotiedotusalueilla 27. helmikuuta kello 07.30 UTC-aikaa. Ilmatilan odoteteaan avautuvan vasta 28. helmikuuta kello 23.59 UTC-aikaa. 

Myös Intia rajoittaa lentoliikennettä ja on sulkenut kuluvan päivän osalta kahdeksan lentokenttää.

IMG-20190227-WA0000Flightradar24-verkkopalvelun mukaan Pakistanin ilmatila on tyhjenemässä kansainvälisistä lennoista. Kyseistä ilmatilaa käyttää normaalisti merkittävä määrä Aasiaan suuntautuvista lennoista.

Finnairin reiteistä Pakistanin ja Intian yli kulkevat normaalisti ainakin Delhin, Bangkokin, Krabin, Phuketin ja Singaporen lennot.

Finnairin Bangkok-Helsinki -lento AY142 ja Delhi-Helsinki -lento AY122 ovat kääntyneet takaisin ennen Pakistanin rajaa. Lennot suuntaavat todennäköisesti Intiassa tai muualla lähialueilla sijaitseville varakentille. Ilmassa on myös Finnairin paluulento AY156 Krabilta, joka todennäköisesti suuntaa reittiään enemmän länttä kohti.

Koneet ovat lähteneet matkaan vasta kiistan eskaloitumisen jälkeen joten niihin lienee tankattu ylimääräistä polttoainetta. Joka tapauksessa ne olivat vasta noin reittinsä puolivälissä niin koneet voivat lentää tankkaamaan myös esimerkiksi Lähi-idän alueelle Dubaihin.

Myös ainakin Norwegianin, Singapore Airlinesin ja Emiratesin lennot ovat joutuneet kääntymään toisaalle.

Pakistan_FR24Finnair vahvistaa Lentoposti.fi:lle, että Kyseiset kolme lentoa tekevät välilaskun Dubaihin, jossa ne tankataan ennen paluulentoa Suomeen.

 Finnair kertoo seuraavansa tilannetta, ja tekee parhaillaan suunnitelmia myöhemmin tänään lähtevien lentojen osalta.

Mikäli ilmatilan sulkeminen jatkuu joutuu Finnair todennäköisesti perumaan kaukolentojaan tai ainakin myöhästyttämään niiden lähtöaikoja.

Pakistan on tunnettu siitä, että se voi sulkea ilmatilansa hyvinkin nopealla aikataululla. Mikäli koko Pakistanin ilmatila on suljettu voi sen käytännössä ohittaa vain etelän kautta, sillä maan pohjoispuolta kiertää Himalajan vuoristo.

Eskaloituneen konfliktin taustalla on 14. helmikuuta Kashmirissa räjähtänyt autopommi. Sen seurauksena Intian Ilmavoimat iski kohteeseen Pakistanissa 26. helmikuuta. Myös Pakistan on ilmoittanut ampuneensa alas Intian Ilmavoimien koneita.

(A0200/19 NOTAMN
Q)OPXX/QRAXX///W/000/999/
A)OPKR OPLR
B)1902270730 C)1902282359 EST
E)PAKISTAN AIRSPACE IS CLOSED.)

IMG-20190227-WA0001IMG-20190227-WA0003

 

 

 

 

 

 

 

 

Päivitys 10.06: arvioitu tarkemmin tilanteen vaikutuksia.

Päivitys kello 11.00: lisätty tieto ilmatila sulkemisen arvioidusta kestosta.

Päivitys 11.22: Finnair vahvistaa tankkausvälilaskut Dubaissa.

Lue myös muita Lentoposti.fi uutisia Intian ja Pakistanin välisen konfliktin eskaloitumisesta: