Finnairin tulos kolminkertaistui 170 miljoonaan euroon

A330_tail_closeFinnairin vertailukelpoinen liiketulos nousi vuoden 2017 viimeisellä neljänneksellä 22,9 miljoonaan euroon ja yli kolminkertaistui 170,4 miljoonaan euroon koko vuoden 2017 osalta. Suomalaisyhtiön suunnitelmissa on uusiutumisen ja kasvun jatkaminen.

"Vuosi 2017 oli Finnairille erinomainen. Aikaisemmat kapasiteetin kasvua, reittiverkostoa ja tuotettamme koskevat päätöksemme osoittautuivat oikeiksi ja niiden rinnalla kasvuumme myötävaikutti vuoden 2017 suotuisa markkinaympäristö. Vuosi 2017 päättyi keskellä Finnairin historian nopeinta kasvua. Aiomme jatkaa uusiutumistamme ja kasvua myös vuonna 2018", kommentoi Finnairin toimitusjohtaja Pekka Vauramo.

AWF_vauramo_closeupFinnair avasi vuoden 2017 loppupuolella kaukoreitit Goaan, Havannaan, Puerto Plataan ja Puerto Vallartaan. Samalla yhtiö lisäsi lentovuoroja useisiin Aasian ja Euroopan kohteisiin.

Pohjois-Suomi sai osansa kasvusta, kun Helsingin ja Pohjois-Suomen välistä kapasiteettia kasvatettiin yli 20 prosenttia meneillään olevalle talvikaudelle. Lisäksi avattiin suorat lennot Lontoosta, Pariisista ja Zürichistä Lappiin.

"Lappi on kiinalaisten asiakkaidemme eurooppalainen ykköskohde myös tänä talvena. Kysyntä säilyi loka–joulukuussa reittiverkostossamme vahvana, ja meillä oli ennätykselliset lähes kolme miljoonaa matkustajaa tällä jaksolla. Hyvä kehitys jatkui myös lisätuottojen myynnissä, rahdissa ja matkapalveluissa. Viimeisen neljänneksen vertailukelpoinen liiketulos ylsi 22,9 miljoonan euron ennätystasoon" jatkoi Vauramo.

Finnairin liikevaihto nousi 2 568 miljoonaan euroon, ja vertailukelpoinen tulos yli kolminkertaistui 170 miljoonaan euroon. Edelllisvuoden tulos oli 55,2 miljoonaa euroa. Osakekohtainen tulos oli 1,23 euroa ja Finnairin hallitus ehdottaa yhtiökokoukselle, että vuodelta 2017 jaetaan osinkoa 0,30 euroa osaketta kohden.

AWF_Finnair_pallo_1Koko vuoden osalta Finnairin kapasiteetti kasvoi lähes yhdeksän prosenttia ja matkustajakäyttöaste nousi 3,5 prosenttiyksikköä.Yksikkökustannukset (CASK) laskivat 2,6 prosenttia ja yksikkökustannus ilman polttoainetta kiintein valuuttakurssein (CASK at constant currency ex fuel) nousi 0,3 prosenttia vertailuvuodesta. Yksikkötuotto (RASK) nousi 1,8 prosenttia vertailukaudesta.

Finnairin matkustajakohtainen lisämyynti kasvoi 5,2 prosenttia vertailukaudesta ja oli 12,15 euroa. Vuoden 2017 aikana Finnair kuljetti reilut 11,9 miljonaa matkustajaa, joten lisämyynnin tuotot olivat reilut 144 miljoonaa euroa. Asiakastyytyväisyyttä kuvaava nettosuosittelutulos NPS nousi vuoden aikana neljä yksikköä 47:ään.

"Vuoden aikana saimme päätökseen kaukoliikennelaivastouudistuksen ensimmäisen vaiheen. Panostimme merkittävästi myös digitaalisten ratkaisujen ja palvelujen kehittämiseen asiakaskokemuksen parantamiseksi sekä liiketoimintaprosessien ja henkilöstön työtapojen kehittämiseksi. Muita merkittäviä uudistuksia olivat uuden Nordic Cargo COOL rahtiterminaalin käyttöönotto sekä uuden Finnair Holidays -lomatuotteen lanseeraus Suomessa ja Ruotsissa. Myös ne mahdollistavat aiempaa yksilöllisemmän asiakaspalvelun ja kasvun tulevaisuudessa. Matkapalveluissa Aurinkomatkat nousi matkustajamäärällä mitattuna alan suurimmaksi toimijaksi Suomessa", avasi Vauramo

FC_entrance_veistokset"Olen tyytyväinen vuoden aikana tehtyihin uudistuksiin. Ne ovat myötävaikuttaneet sekä kasvuun että asiakastyytyväisyytemme paranemiseen. Samalla olen tyytyväinen kuukausikohtaisiin ennätyksellisiin matkustajamääriin ja matkustajatäyttöasteisiin. Ne kertovat, että olemme kehittäneet reittiverkostoamme ja tuotettamme oikeaan suuntaan".

"Finnairilaiset ovat tehneet erinomaista työtä tänä vahvan kasvun ja uudistumisen aikana. Toiminnassamme ja taloudellisessa kehityksessämme tapahtunut käänne on finnairilaisten yhdessä aikaansaama. Kiitoksena muutoksesta, joka on siivittänyt yhtiön kannattavaan kasvuun, Finnair päätti palkita finnairilaisia kertaluonteisella erityispalkkiolla. Kasvun aikana olemme panostaneet myös henkilöstön osaamisen kehittämiseen ja hyvinvointiin. Jatkamme työtä toimintamme kehittämiseksi myös vuonna 2018, kun jatkamme yhdessä voimakasta kasvuamme", kiitteli Vauramo.


Kasvun odotetaan jatkuvan

Finnair odottaa kansainvälisen lentoliikenteen kasvavan voimakkaasti vuonna 2018. Kilpailun odotetaan kutenkin kiristyvän erityisesti Euroopan ja Aasian välisillä reiteillä sekä Euroopan ja Pohjois-Amerikan välisillä reiteillä, kun nykyiset ja uudet toimijat lisäävät kapasiteettia.

Finnair suunnittelee kasvattavansa kapasiteettiaan yli 15 prosentilla vuonna 2018, suurimman osan tästä kasvusta osuessa vuoden ensimmäiselle puoliskolle. Matkustajamäärän odotetaan kasvavan jokseenkin saman verran kuin kapasiteetin, kun taas liikevaihdon odotetaan kasvavan hieman kapasiteetin kasvua hitaammin.

Finnair antaa koko vuoden vertailukelpoisen liiketuloksen kehitystä kuvaavan ennusteen puolivuotiskatsauksen yhteydessä heinäkuussa.

Lue myös: