FinnHEMSin lentoyhtiön hankinta eli SHT-yrityskauppa on saatettu päätökseen

Finnhems_pilot_1(päivittynyt 13.32) Valtionyhtiö FinnHEMS Oy on 30.10.2020 saattanut päätökseen yrityskaupan ahvenanmaalaisen Skärgårdshavets Helikoptertjänst Ab:n (SHT) koko osakekannan ostamisesta. Yrityskaupan myötä SHT:sta tuli FinnHEMSin tytäryhtiö 1.11.2020 alkaen. Kauppahintaa ei ole julkistettu.

Yrityskaupassa SHT:n koko osakekanta, liiketoiminta ja siihen liittyvät helikopterien leasing-sopimukset siirtyivät FinnHEMSin omistukseen. SHT jatkaa toimintaansa ja ensihoidon lääkärihelikopteripalvelun lentotoimintaa kolmessa tukikohdassa kuten tähänkin asti. Omistajanvaihdoksella ei ole vaikutusta henkilöstön työsuhteisiin.

Osapuolen välistä kauppahintaa ei ole annettu julkisuuteen. FinnHEMSin toimitusjohtaja Jari Huhtinen kertoo Lentoposti.fi:lle kyseessä olevan kahden yrityksen välinen yrityskauppa, joka sisältää luottamuksellisuuspykäliä. Valtion FinnHEMSille antamat Nesteen osakkeet on myyty yhtenä kokonaisuutena kaupan ja yhtiön toimintojen rahoittamiseksi.

"Lääkärihelikopteritoiminnan järjestämistä on käsitelty julkisuudessa paljon. Olen tyytyväinen, että yrityskauppa on viety päätökseen ripeässä aikataulussa. Se vähentää lentotoiminnan muutoksen riskejä ja toteuttaa valtio-omistajan linjauksia itsenäisen ja kustannustehokkaan lentotoiminnan järjestämisestä”, sanoo FinnHEMSin toimitusjohtaja Jari Huhtinen.

SHT:n toimitusjohtajana jatkaa Kenneth Krogius ja lentoyhtiön vastuuorganisaatio pysyy entisellään. SHT:n hallituksen puheenjohtajana toimii toimitusjohtaja Jari Huhtinen ja hallituksen jäseninä talouspäällikkö Anne Tapper sekä henkilöstöpäällikkö Taija Kautto. Kaikki hallituksen jäsenet työskentelevät emoyhtiö FinnHEMSissä.

Lääkärihelikopteritoiminta on ensiarvoisen tärkeää erityisesti aikakriittisten hätätilapotilaiden hoitamisessa. Hätätilapotilasta autetaan jatkossa yhtä laadukkaasti kuin tähänkin asti.

”FinnHEMSillä on nyt oma lentotoimilupa ja kalusto sekä henkilöstö kolmeen tukikohtaan. Muiden tukikohtien osalta hallittu, päämäärätietoinen ja kustannustehokas uudenlaisen toiminnan rakentaminen jatkuu. Operatiivisen toiminnan laatuun muutos ei vaikuta”, kertoo Huhtinen. 

FinnHEMS sai yrityskaupassa omistukseensa SHT:n, jolla on käytössä neljä Airbus Helicopters H135 (EC135 P2+) -helikopteria. Ne on otettu SHT:llä käyttöön vuoden 2012 lopulla leasingsopimuksin. Nykyisen leasingkauden pituutta FinnHEMS ei kommentoi.

"Helikoptereiden saatavuus on turvattu ja voimme itse harkita miten pitkään nykyisellä kalustolla operoidaan. Teknisesti käytettävät helikopterit ovat keski-ikäisiä ilma-aluksia eli ne ovat operaatioikkunan keskivaiheilla", kertoo Huhtinen Lentoposti.fi:lle.

Tulevaisuudessa edessä on kuitenkin uusien helikoptereiden hankinta. Toistaiseksi ei ole vielä tehty päätöksiä edetäänkö silloin leasingmallilla vai ostetaanko helikopterit suoran FinnHEMSin omistukseen.

"Talouspoliittisen ministeriövaliokunnan linjaukset antavat viitekehyksen toiminnalle. On mainittu, että tavoitteena on omaan lentolaivastoon siirtyminen. Aikataulu ja hankintaprojekti ovat vielä avoimia",  jatkaa Huhtinen.

"FinnHEMSin tehtävänä on toteuttaa valtiomistajan linjausta. Sen mukaan siirrymme kohti lentotoiminnan itsenäistä järjestämistä. Erilaisia vaihtoehtoja tullaan selvittämään ja työnalla on pohjoisten tukikohtien ratkaisumalli. Suunnitteilla on myös kahden uuden tukikohdan avaaminen", avaa Huhtinen tilannetta.

 Pohjoisilla tukikohdilla tarkoitetaan FinnHEMSin Kuopion, Oulun ja Rovaniemen tukikohtia. Niiden osalta lääkärihelikoptereita operoi Babcock Scandinavian Air Ambulance (BSAA). Sen osalta sopimus on päättymässä 10.2.2022.

Uusien tukikohtien osalta tehdään edelleen valmistelutyötä eikä aikataulua niiden osalta ole julkistettu. Toisen tukikohdan on määrä nousta Seinäjoelle ja toisen joko Kouvolaan tai Lappeenrantaan.

"Fyysisen tukikohdan rakentamisen lisäksi edessä on lisäksi lääkäritoiminnan käynnistäminen, joka tarkoittaa myös uusia rekrytointi- ja koulutusprosesseja", kertoo Huhtinen.

Uuden tukikohdat tarkoittavat myös 2-3 uuden helikopterin hankintaa. Nykyisin FinnHEMSin lääkärihelikopteritoimintaa suoritetaan kuudessa tukikohdassa yhteensä kahdeksalla helikopterilla. Varakoptereita tarvitaan suunniteltujen huolto-ohjelmien toteuttamiseksi sekä mahdollisten vikatilanteiden paikkaamiseksi.

Päivitys kello 13.32: Lisätty FinnHEMSin toimitusjohtaja Jari Huhtisen haastattelu.

Lue myös: