Fire Bossien sireenit ujeltavat taas Jämijärvellä - käynnissä lentosammutustoiminnan harjoitus

PK_FireBoss_1Valtakunnalliset lentosammutuspäivät ovat käynnissä Jämijärven lentopaikalla 8.-10. toukokuuta. Laajassa viranomaisharjoituksessa koulutetaan lentosammutuspäälliköitä sekä etsitään ja sammutetaan metsäpaloja. Harjoitukseen osallistuu suomalaistoimijoiden lisäksi jälleen kaksi Ruotsin turvallisuusvirasto MSB:n Fire Boss -palosammutuslentokonetta.

Fireboss_vapauttaa_1Pelastustoimen lentosammutuspäivien tavoitteena on kouluttaa lentosammutuspäälliköt johtamaan lentosammutustoimintaa tehokkaasti ja turvallisesti. Harjoituksen pääpaino on viranomaisyhteistyössä ja erilaisten ilma-alusten käytössä maastopalojen sammuttamisessa. Myös tilannekuvan ylläpito paloalueelta on keskeinen osa harjoitusta. Lentosammutuspäällikkökoulutusta järjestetty Jämijärvellä jo reilut 10 vuotta.

PK_Jami_SAR_1Vuoden 2023 harjoitukseen osallistuu lentosammutuskykyistä kalustoa Rajavartiolaitokselta ja Puolustusvoimista. Bambi Bucket-sammutussäiliöitä harjoituksessa käyttävät Vartiolentolaivueen Koala- ja Utin jääkärirykmentin helikopteripataljoonan NH90 -helikopteri.

Harjoituksessa on mukana myös vapaaehtoistoimijoita, jotka etsivät maastopaloja yleisilmailukoneilla opastaen sammutuskykyistä kalustoa palopaikalle.

Fireboss_vapauttaaSuomessa sammutussäiliöitä voivat kuljettaa edellämainittujen ilma-alusten lisäksi myös Rajan H215- ja AB412-helikopterit.

Kansainvälistä väriä harjoitukseen tuovat Ruotsin turvallisuusvirasto MSB:n käytössä olevat nopeat ja suorituskykyiset Air Tractor AT-802 F FireBoss -palosammutuslentokoneet (SE-MHO ja SE-MHP). Näitä Saabin operoimia sammutuslentokoneita Jämijärven harjoituksessa on mukana kaksi kappaletta.

PK_FireBoss_2Ensimmäistä kertaa Fire Bossit vierailivat Suomessa ja Jämijärven harjoituksessa keväällä 2022. Kookkaat ja helposti tunnistettavat pirteän keltaiset Fire Boss -koneet tarjoavat Suomellekin merkittävää suorituskykyä. Näiden sammutuslentokoneiden erityispiirre ovat hälytyssireenit, jotka kuuluvat taivaalta selkeästi maan pinnalle.

Sammutuslentokoneet kykenevät tuomaan vettä palopaikalle läheisestä vesistöstä helikoptereita nopeammin. Vuoden 2023 harjoituksessa sammutuslentokoneita täytettiin myös säiliöautoista.

AT802_Suomi_lentoajatNämä Air Tractor AT-802 F Fire Boss -sammutuslentokoneet on sijoitettu Tukholman eteläpuolelle Nyköpingiin Skavstan lentokentälle.

Sieltä käsin Saabin operoimat neljä palosammutuslentokonetta ovat Ruotsin ja koko Pohjois-Euroopan käytössä ja tarvittaessa Itä-Suomeenkin kapasiteettia on tarjolla noin 2-3 tunnissa.

Ruotsiin sijoitetut Fire Bossit olivat kaudella 2022 erittäin työllistettyjä tehtävillä ympäri Eurooppaa. Fire Boss -sammutuslentokoneita on ollut MSB:n käytössä vuodesta 2020 lähtien.

Euroopassa on EU:n jäsenmaiden käytössä kaikkiaan 12 palonsammutuslentokonetta ja yksi helikopteri. Ne on sijoitettu Kroatiaan, Ranskaan, Kreikkaan, Italiaan, Espanjaan ja Ruotsiin. Resurssit ovat RescEU:n kautta myös koko EU:n käytettävissä.

maastopalo_2022_2Tehokkaalla Pratt & Whitney PT6A -moottorilla varustettu AT-802 F Fire Boss -sammutuslentokone on erittäin suorituskykyinen. Matkalentonopeutta koneella on noin 150 solmua ja tyypillinen lentonopeus toiminta-alueella on noin 100 solmua. Toimintamatkaa koneella on lähes 1300 kilometriä.

SAAB_FIREBOSS_2Konetyyppi on varustettu pyöräkellukkeilla, joten se voi täyttää vesisäiliönsä nopeasti erilaisista vesistöistä. Parhaimmillaan Fire Boss -koneen lentäjä voi vapauttaa 3000 litran vetoisesta säiliöstä tunnissa jopa 35 000 - 50 000 litraa vettä. MH

Lue myös: