Helsinki-Vantaalla otettiin käyttöön viruksia ja bakteereja hävittävä suomalainen Fotonit-pinnoite

HEL_nose_3Finavia otti Helsinki-Vantaalla käyttöön suomalaisen teknologiayritys Nanoksi Finland Oy:n pinnoitusratkaisun. Fotonit-nanopinnoite auttaa poistamaan mahdollisia viruksia ja bakteereita lentoaseman kosketuspinnoilta sekä kalusteista.

"Seuraamme koko ajan aktiivisesti uusia menetelmiä ja tuotteita, jotta voisimme varmistaa lentoaseman korkean hygieniatason. Kosketuspinnoille ja kalusteille suihkutettava nanoteknologiaan perustuva pinnoite helpottaa pintojen puhtaana pitämistä. Pinnoite tuhoaa taudinaiheuttajia valon ja ilman avulla", sanoo Finavian Helsinki-Vantaan lentoaseman kehitysjohtaja Sami Kiiskinen.

 Pinnoitetta suihkutetaan muun muassa lähtöselvitystiskeille, automaateille, lähtöporteille ja saniteettitiloihin. Lentoaseman siivousta on tehostettu jo aiemmin eli kalusteita pyyhitään useita kertoja päivässä.

HEL_nose_2"Kun saimme tiedon koronaviruksesta tammikuussa 2020, käynnistimme tehostetun siivouksen ja desinfioinnin. Puhtaanapitoa on sittemmin tehostettu lisää. Olemme muun muassa ottaneet käyttöön led-valoteknologialla toimivan turvatarkastuslaatikoiden puhdistuslaitteen, jonka käyttöä on tulevaisuudessa tarkoitus laajentaa", jatkaa Kiiskinen.

Nyt käyttöönotettavan Nanoksi Finland Oy:n kehittämän Fotonit-valokatalyysipinnoituksen toimivuus on vahvistettu tutkimuksella Tampereen yliopistossa. Valokatalyysillä saadaan tuhottua 98 prosenttia muun muassa influenssaviruksista kahdessa tunnissa. Pinnoitteelle on myönnetty Avainlippu-merkki osoitukseksi sen korkeasta kotimaisuusasteesta.

 Finavia on koekäyttänyt Nanoksin ratkaisua alkukesästä lähtien, ja hyvien tulosten ansiosta se on päätetty ottaa käyttöön syyskuussa 2021. Pinnoitteen kerrotaan kestävän hyvin vaikka pintoja siivotaan tehostetusti.

"Lentoasemaympäristössä on tärkeää, että valitut pintamateriaalit ovat kestäviä, helposti puhdistettavia ja likaa hylkiviä. Tehokkaaseen siivoukseen liittyvät valinnat huomioidaan jo terminaalin suunnitteluvaiheessa. Muun muassa tämän vuoksi lentoasemalla on paljon lasi- ja metallipintoja, jotka on helppo pitää puhtaana", kertoo Kiiskinen.

HEL_nose_1Kansainvälisissä lentoasematutkimuksissa Helsinki-Vantaa on jo yli 20 vuoden ajan saanut hyviä arvioita matkustajilta lentoaseman siisteydestä. Kansainvälinen lentoasemia edustava järjestö ACI palkitsi Finavian tänä vuonna aktiivista ja hyvistä koronatoimista Helsinki-Vantaalla.

Siisti lentoasema ja hyvä hygieniataso on varsinkin kansainvälisten matkustajien mielissä selkeä erottautumistekijä, jonka perusteella voidaan valita vaihtolentoasema oman matkan varrella.