Helsinki-Vantaan kiitotie 04L/22R suljetaan kolmeksi päiväksi - kiitotieltä löytyi painauma

HEL_kiitotie_22R04L(päivittynyt 28.10 klo 10.58) Helsinki-Vantaan kiitotieltä 04L/22R eli ns. kolmoskiitotieltä on löydetty merkittävä painauma, joka on turvallisuussyistä korjattava välittömästi. Korjaustyö sulkee kiitotien kolmen päivän ajaksi 31. lokakuuta alkaen. Kiitotiekapasiteetin lasku voi aiheuttaa viiveitä lentoliikenteelle. Myös melualueet muuttuvat väliaikaisesti.


Finavian mukaan korjaustoimet tulee tehdä ennen talven tuloa ja maan jäätymistä. Korjaustöiden aikana kiitotie 04L/22R on suljettu kolmen päivän ajaksi.
Työt alkavat tiistaina 31. lokakuuta. Kiitotie on käytössä jälleen torstaina 2. marraskuuta kello 14.00 alkaen.

Havaittu painauma sijaitsee kiitotie 04L:n oikeassa reunassa lähellä kiitotien lähtöpaikkaa ja rullaustieliittymää WY.

"Painauma itsessään on pieni ja halkaisijaltaan noin 0,5 metriä. Korjaus edellyttää noin 10x10 metrin työaluetta", kertoo Finavian tekninen johtaja Henri Hansson Lentoposti.fi:lle.

"Painauman syy on rakennekerroksen painuminen päällysteen alla. Todennäköinen syy on se, että mursketta on karannut louheen sekaan. Tilanne selvinnee kun rakenne avataan", jatkaa Hansson.

Nyt paikattava Helsinki-Vantaan kolmas kiitotie 04L/22R otettiin käyttöön marraskuussa 2002. Se peruskorjattiin vuonna 2012.

Remontin aikana Helsinki-Vantaalla on käytössä kaksi muuta kiitotietä eli 04R/22L ja 15/33. Yhden kiitotien väheneminen pudottaa kiitotiekapasiteettia, joka puolestaan johtaa lentoliikenteen sääntelyyn. Yhdessä talviolosuhteiden kanssa odotettavissa voi olla viiveitä.

Lentomelua on remontin aikana havaittavissa tavallista enemmän ilta- ja yöaikaan Martinlaakson ja Myyrmäen alueella sekä Espoon puolella kiitotie 04R:n linjalla. Pohjoisen ja idän puoleisilla tuulilla lentokoneet voivat laskeutua vain kiitotielle 04R.

Lännen- ja lounaanpuoleisilla tuulilla kaikki lentoonlähdöt käyttävät kiitotietä 22L, jolloin lentokoneen reitti on hieman tavallisesta poikkeava. Vaikutus lentokonemeluun on melko pieni.

Päivitys 28.10 klo 10.58: Lisätty tieto painauman sijainnista ja Finavian teknisen johtajan kommentit.