Helsinki-Vantaan kiitotie 04L/22R päällyste- ja valoremonttiin huhti-kesäkuussa 2024

HEL_kiitotie_22R04LHelsinki-Vantaan lentoaseman kiitotie 04L/22R suljetaan kesän aikana tilapäisesti kenttävalotöiden seurauksena. Työt alkavat huhtikuussa ja valmista on määrä olla ennen kesäkuun puoltaväliä. Lentoliikenne käyttää remontin aikana muita kiitoteitä ja tämä vaikuttaa myös melualueisiin.

Helsinki-Vantaan lentoaseman päälähtökiitiellä eli kiitotiellä 04L/22R tehdään kesän 2024 aikana päällystys- ja kenttävalotöitä. Kiitotie suljetaan 15. huhtikuuta eikä se ole remontin aikana käytössä ilma-alusten nousuihin eikä laskuihin. Näin ollen ns. riippumattomia rinnakkaisia lähestymisiä ei voida käyttää lentoaseman ruuhkatuntien aikana. Kapasiteettiin vaikuttaa osin myös risteävien kiitoteiden käyttö. 

Kiitotie 22R, joka tunnetaan myös kolmoskiitotienä on länsituulilla Helsinki-Vantaan lentoaseman päälähtökiitotie ja itätuulilla yksi päälaskeutumiskiitotiestä. Remontin aikana lentoliikenne käyttää risteäviä kiitoteitä 04R/22L ja 15/33.

Melualueet muuttuvat vastaavasti. Länsituulilla koneet nousevat ilmaan Vantaan ja Espoon ylle. Itätuulella ja kovilla pohjoistuulilla Helsinki-Vantaalla käytetään lentoonlähtöön ja laskuun kiitotietä 04R eli laskeva liikenne saapuu Espoon ja Länsi-Vantaan yltä ja lähtevä liikenne nousee Itä-Vantaalle. Päälaskukiitoteinä ovat 15 kuten normaalisti sekä 22L. Lentomelu kohdistuu siten Nurmijärven ja Keravan suuntaan.

Rinnakkaisten kiitoteiden 04L/22R ja 04L/22L välissä sijaitsevista rullausteistä on ensivaiheessa osa poissa käytöstä. Remontin toinen vaihe alkaa 15. toukokuuta, jolloin kaikki kiitoteiden välissä olevat rullaustiet on suljettu lukuunottamatta terminaalin suunnasta kiitotien 15 odotuspaikalle johtavia rullausteitä.

Lentoliikenteeltä suljetut alueet merkitään asianmukaisesti lipuilla, keiloilla ja punaisilla valoilla. Lisäksi suljetulle alueelle opastavat keskilinjavalot ovat poissa käytöstä.

Remonttitöiden on määrä valmistua 12. kesäkuuta 2024 mennessä, jonka jälkeen lentoliikenne ja melualueet normalisoituvat. Suomen haasteellisilla sääolosuhteilla voi kuitenkin olla omat vaikutuksensa aikatauluihin.