Päällystekorjaus sulkee Helsinki-Vantaan kiitotien 04L/22R - Lentomelualue muuttuu viikoksi

HEL_kiitotie_22R04LPäällystekorjaustarve sulkee Helsinki-Vantaan kiitotien 04L/22R. Finavian mukaan korjaustarpeen syynä ovat Suomen haastavat sääolosuhteet ja kasvanut lentoliikenne. Kiitotie suljetaan viikoksi 20. elokuuta alkaen, jonka myötä muuttuvat myös lentomelualueet.

Finavia tekee kiitotielle 04L/22R päällystekorjauksia noin viikon ajan 20. – 27. elokuuta. Kyseisenä aikana kiitotie ei ole lentoliikenteen käytössä. Heikot sääolosuhteet saattavat pidentää kiitotieremonttia.

Kiitotie on rasittunut odotettua kovemman lentoliikenteen kasvun seurauksena ja Finavian mukaan myös Suomen haasteellisilla sääolosuhteilla on omat vaikutuksensa asiaan.

Lentoliikenne ohjataan remontin aikana kahdelle muulle kiitotielle eli 04R/22L ja 15/33. Kiitotiekapasiteetin alentuminen vaikuttaa myös lentoliikenteen sujuvuuteen ja käyttöön otetaan normaalia tiukempi sääntely.

Finavia huomauttaa matkustajia, että tämä voi tarkoittaa viiveitä erityisesti aamun ja iltapäivän vilkkaimpina tunteina. Remonttiaika on siten erityisen haastellinen Finnairin liikenteen aaltorakenteelle.

 Helsinki-Vantaan ns. kolmas kiitotie otettiin käyttöön marraskuussa 2002 ja sen käyttöönotto mahdollisti ns riippumattomat rinnakkaislähestymiset lentokentälle. Nyt korjattava kiitotie 04L/22R peruskorjattiin ensimmäisen kerran kymmenen vuoden käytön jälkeen vuonna 2012. Kiitotietä korjattiin merkittävästi edellisen kerran lokakuussa 2017, kun 04L:n alkupäästä löydettiin painauma.

Kiitotie suljetaan maanantaina 20.8 kello 17.00 UTC-aikaa ja se avautuu suunnitelmien mukaan 27.8 kello 11.00 UTC-aikaa.

Lentomelualueet muuttuvat tilapäisesti

Kiitotien sulkeminen muuttaa osin myös lentomelualueita. Lentomelua voidaankin havaita normaalista poikkeavilla alueilla. Käytettävä kiitotiekombinaatio on riippuvainen tuulista ja muista vallitsevista sääolosuhteista.

Kiitotie_odotuspaikkaLännen ja lounaan puoleisilla tuulilla on käytössä lentoonlähtöihin 22L ja laskeutumisille normaalisti 15 Nurmijärven suunnasta ja kiitotie 22L Keravan suunnasta.

Itätuulilla kaikki laskeutumiset käyttävät kiitotietä 04R, jolloin lentomelu lisääntyy ilta- ja yöaikaan kiitotien laskeutumislinjalla Espoon ja Länsi-Vantaan suunnalla. Lentoonlähdöissä käytetään iltapäivän ruuhkan purkamiseksi ja lentokoneiden viiveiden vähentämiseksi kiitotie 04R.n lisäksi myös kiitotie 15:ttä Pohjois-Helsingin suuntaan.

 

Lue myös: