Hornetien vuoden toinen ilmatankkausharjoitus Stratotankerista ensi viikolla Pohjois-Suomessa

HN_ilmatankkaus_1Ilmavoimat järjestää vuoden 2015 toisen ilmatankkausharjoituksen 14.–18. syyskuuta Rovaniemen, Kuusamon ja Kajaanin välisellä alueella. Siihen osallistuu enimmillään 20 McDonnell Douglas F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjää. Tankkauskoneena toimii Yhdysvaltain Euroopan ilmavoimien (USAFE) Boeing KC-135 Stratotanker.

Kyseessä on In the Spirit of PfP -harjoitus (NATO Partnership for Peace), jonka lentotoiminta keskittyy Rovaniemen, Kuusamon ja Kajaanin väliselle harjoitusalueelle. Tarvittaessa harjoitellaan myös Pohjanlahden yllä Oulun edustalla.

Päivittäin lennetään noin kello 9-16 välisenä aikana. Harjoituksen tavoitteena on kouluttaa, ylläpitää ja saattaa uudelleen voimaan Ilmavoimien Hornet-ohjaajien ilmatankkauskelpoisuuksia.

HN_tankkaa_ilmavoimatHarjoitukseen osallistuvat Hornet-hävittäjät operoivat kotitukikohdistaan Pirkkalasta, Rissalasta ja Rovaniemeltä. Harjoituksessa käytettävä KC-135-ilmatankkauskone saapuu maanantain aikana USAFE 100th AAR Wingin tukikohdasta Englannista. Se tukeutuu Lapin lennostoon Rovaniemen lentokentällä.

Tankkereita operoivalla 351st Air Refueling Squadronilla on käytössään noin 15 KC-135R-konetta. Yksikön toiminta-alueena on Eurooppa ja Afrikka sekä lentokoneiden Atlantin ylitysten tukeminen.

KC-135 on varustettu kahdella letku/kori -menetelmän (Probe and Drogue) Flight Refueling Limited Mk.32B -siipitankkaussäiliöllä. Hornetin eturungosta nouseva puomi lennetään kiinni tankkerin hinaamaan suppilomaiseen koriin (otsikkokuvassa).

KC-135 Stratotanker lensi ensilentonsa jo 1956. Se perustuu Boeing 707 -matkustajakoneeseen tai tarkasti ottaen sen Dash-80 -prototyyppiin.

Ilmavoimat on toteuttanut Suomessa viime vuosina useita vastaavia harjoituksia. Ilmatankkausta on harjoiteltu myös kansainvälisten harjoitusten yhteydessä ulkomailla.

Lue aiempia Lentoposti.fi -juttuja ilmatankkauksesta: