Ilmailutoimijat tuomitsivat aseiden käytön siviilikoneita vastaan - uusia toimia turvallisuuden parantamiseksi

ICAO_tuomitsi_iskut_1Kansainvälinen siviili-ilmailujärjestö ICAO, kansanvälinen ilmakuljetusliitto IATA, lentoasemien toimialajärjestö ACI ja siviili-ilmailun lennonvarmistuspalvelun tarjoajien yhteistyöjärjestö CANSO tuomitsivat vahvasti aseiden käytön siviili-ilmailua vastaan. ICAO ryhtyy välittömiin toimiin turvallisuuden parantamiseksi

Malaysia Airwaysin lennon MH17 alasampumista ei voi hyväksyä. Organisaatiot esittävät syvimmät pahoittelunsa traagisessa lentoturmassa menehtyneiden matkustajien ja miehistöjen omaisille. Vaikka ilmailu on turvallisin matkustusmuoto on MH17:n tapaus nostanut huolta siviililiikenteen operoinneista konfliktialueiden yläpuolella, kertoivat järjestöt ICAO:n johdolla tuoreimmassa lausunnossaan.

Osapuolet kokoontuivat pikaisesti etsimään vastauksia uudenlaisen uhan ratkaisemiseksi. Ensimmäisenä ICAO muistuttaa jäsenvaltioita niiden vastuusta ilmaista kaikki mahdollinen siviili-ilmailua vaarantava toiminta niiden ilmatilassa.

Järjestöjen mukaan tietojen ja jopa tiedustelutietojen saanti on välttämätöntä matkustajien ja lentomiehistöjen turvallisuuden takaamiseksi. Tietojen jakaminen poliittisesti arkaluontoista ja se ei koske vain siviii-ilmailun määräyksiä ja menettelytapoja vaan myös kansallista turvallisuutta ja tietojen keräämistä.

Kaikki osapuolet olivat samaa mieltä ICAO:n tärkeästä roolista asian nopeasta hoitamisesta yhteistyössä jäsenvaltioiden, ilmailualan toimijeoiden ja YK:n kanssa. Tarkoituksena on varmistaa oikean tiedon saanti, oikeille ihmisille ja vielä oikeaan aikaan.


Välittömiä toimia yhteisen päämään eteen

ICAO perustaa välittömästi uuden työryhmän, johon kuuluu valtioiden ja ilmailutoimijoiden asintuntijoita. Työryhmä selvittää siviili-ilmailun ja kansallisen turvallisuuden haasteita erityisesti tietojen keräämisessä ja niiden toimivassa jakamisessa.

Alan toimijat kaipaavat ICAO:llta toimivia kanavia tiedonvälitykseen siviil-ilmailun tarpeisiin sekä toimia kansainvälisten lakien käyttöönottamiseksi modernien ilmatorjunta-aseiden osalta.

ICAO kutsuu koolle korkean tason turvallisuuskonferenssin, johon kaikki sen 191 jäsenvaltiota osallistuvat helmikuussa 2015. Ilmailuala ja hallitukset ovat yhdessä sitoutuneet varmistamaan maailmanlaajuisen ilmaliikenteen turvallisuuden sen käyttäjille.

Lue myös: