Japanilaisyhtiöt JAL ja ANA peruivat lentoja Eurooppaan - JAL keskeytti lennot Helsinki-Vantaalle

JAL_Finnair_1Japanilaiset lentoyhtiöt Japan Airlines (JAL) ja All Nippon Airways (ANA) ovat peruneet lentojaan Eurooppaan ja selvittävät mahdollista lentojen jatkamista Venäjän ilmatila kiertäen. Normaalisti molemmat yhtiöt lentävät Japanin ja Euroopaan välillä Venäjän ilmatilan kautta.

Japani ei ole toistaiseksi kieltänyt venäläisten ilmailutoimijoiden saapumista maansa kansalliseen ilmatilaan. Myös Venäjä sallii siis edelleen japanilaisyhtiöiden lennot Venäjän halki. Sekä JAL että ANA ovat kuitenkin omatoimisesti keskeyttäneet lennot Venäjän ylitse.

Molemmat operaattorit selvittävät vaihtoehtoja lentää Eurooppaan kiertäen Venäjän ilmatila. Kiertoreitti on kuitenkin merkittävästi pidempi ja se kasvattaa kustannuksia monella tavalla. Polttoaineen kulutuksen kasvun lisäksi miehistökustannukset ja navigointimaksut kasvavat. Pidempi lentoaika voi tuoda haasteita myös lentokoneiden käyttöön ja aiheuttaa aikataulumuutoksia.

ANA_50th_DreamlinerEdellämainitut lisäkustannukset yhdessä edelleen matkustuskysyntään vaikuttavan koronaviruspandemian ja sen aiheuttamien matkustusrajoituksien kanssa tekevät yhtälön taloudellisesti kannattavaan toimintaan  vähintäänkin haasteelliseksi ja joissain tapauksissa kenties jopa mahdottomaksi.

JAL kertoo peruneensa maaliskuun alkupuolelta lentojaan Helsinkiin, Pariisiin, Lontooseen sekä Frankfurtiin. Osa lennoista Lontooseen lennetään välilaskullisena Alaskan, Grönlannin ja Islannin ylitse.

ANA puolestaan on perunut osan lennoistaan Frankfurtiin ja kaikki lentonsa Lontooseen ja Pariisiin. Lentoja on edelleen tarjolla normaalisti Naritasta Brysseliin sekä yksi viikkovuoro Nagoyasta Brysseliin.