Jouko Karvinen nousemassa Finnairin hallituksen puheenjohtajaksi - Klaus W. Heinemann jättää yhtiön

Finnair_Jouko_KarvinenJouko Karvinen on nousemassa seuraavassa yhtiökokouksessa Finnairin hallituksen puheenjohtajaksi. Vuodesta 2012 lähtien hallituksessa tullut ja vuodesta 2013 lähtien hallituksen puheenjohtajana toiminut saksalainen Klaus W. Heinemann jättää hallituspaikkansa. Seitsemän jäseniseen hallitukseen nousee kolme uutta jäsentä tuoden osaamista maailmalta ja digitalisaatiosta.

Osakkeenomistajien nimitystoimikunta ehdottaa Finnairin yhtiökokoukselle, että nykyisistä hallituksen jäsenistä Maija-Liisa Friman, Jussi Itävuori, Jouko Karvinen ja Jaana Tuominen valittaisiin uudelleen hallituksen jäseniksi ja että uusina jäseninä hallitukseen valittaisiin "IAG-osaaja" Colm Barrington, Mengmeng Du ja Jonas Mårtensson.

Nimitystoimikunta ehdottaa lisäksi, että Jouko Karvinen toimisi hallituksen puheenjohtajana. Karvinen on ollut Finnairin hallituksen jäsen ja varapuheenjohtaja vuodesta 2016.

Finnair_Heinemann_1Kaikilta hallitukseen ehdotettavilta henkilöiltä on saatu suostumus tehtävään, ja kaikki ehdokkaat ovat riippumattomia yhtiöstä ja sen merkittävistä omistajista.

Hallituksen jättävät nykyiset jäsenet, Klaus Heinemann, Gunvor Kronman ja Nigel Turner, ovat ilmoittaneet nimitystoimikunnalle, että he eivät ole käytettävissä hallituksen valinnassa seuraavassa varsinaisessa yhtiökokouksessa.

Finnair Oyj:n varsinainen yhtiökokous pidetään torstaina 16. maaliskuuta 2017 Helsingissä.

 

Hallitukseen tulossa kolme uutta ulkomaalaista osaajaa

Colm_Barrington_Hibernia_reitColm Barrington (s. 1946, MA (Econ), Irlannin kansalainen) on toiminut New Yorkin pörssissä listatun lentokoneleasingyhtiö FLY Leasing Ltd:n toimitusjohtajana vuodesta 2007 lähtien.

Hänellä on yli 40 vuoden kokemus lentoliikenteestä muun muassa irlantilaisesta Aer Lingusista sekä lentokoneleasingyhtiöistä GPA Group plc, GE Capital Aviation Services ja BBAM LLC. Barrington jättäytyi hiljattain Aer Lingusin hallituksen puheenjohtajan tehtävästä International Airlines Consolidated Groupin ostettua yhtiön. Barrington on IFG Group plc:n ja Hibernia REIT plc:n hallituksen jäsen.

The Timesin Irlantia käsittelevän sivuston mukaan Colm Barrington olisi toiminut Aer Linguksen ja IAG:n välisissä neuvotteluissa. Lehden mukaan hänelle olisi tarjottu jopa Finnairin hallituksen varapuheenjohtajan paikkaa.

Mengmeng_Du_SkandiaMengmeng Du (s. 1980, MSc (Econ), MSc (tietojenkäsittelytiede), Ruotsin kansalainen) on toiminut johtotehtävissä useissa digitaalisissa startupeissa vuodesta 2008 lähtien, kuten teknologiajohtajana podcast-alusta Acastissa, operaatioiden, markkinoinnin ja kansainvälisen kasvun johtajana Spotifyssa ja tuotekehitysjohtajana Stardollissa.

Tällä hetkellä Du toimii perustajaosakkaana IT-tukea tarjoavassa GetGeek-startupissa sekä digitaalisena neuvonantajana perustamassaan Mimionissa. Du on Skandian ja Netonnet Groupin hallituksen sekä Ruotsin kansallisen innovaationeuvoston jäsen. Hänet löytää myös twitteristä nimellä @mimidu.

Jonas Mårtensson (s. 1977, MSc Business Admin (liiketoiminnan kehittäminen), MSc Business Admin (yrittäjyys), Ruotsin kansalainen) on videopeliyhtiö Mojangin toimitusjohtaja vuodesta 2014 lähtien ja vuosina 2013 ja 2014 sen asiakassuhde- ja strategiajohtaja.

Aikaisemmin Mårtenson toimi eri johtotehtävissä verkkovedonlyönti- ja peliyhtiö Bettsonissa ja on johtanut useita startup-yrityksiä viihteen, sosiaalisen median ja rahoituspalvelujen aloilla. Mårtenson kuului myös Happy Socksin perustajiin. Hänet löytää myös twitteristä nimellä @maartensson


Hallituksen palkkiot säilyisivät ennallaan

AWF_Finnair_pallo_1Nimitystoimikunta ehdottaa, että hallituksen jäsenten vuosipalkkiot säilyisivät ennallaan. Puheenjohtajan palkkio olisi 61 200 euroa ja varapuheenjohtajan palkkio olisi 32 400 euroa

Tarkastusvaliokunnan ja palkitsemis- ja nimitysvaliokunnan puheenjohtajat saisivat 32 400 euroa siinä tapauksessa, että he eivät samalla toimi hallituksen puheenjohtajana tai varapuheenjohtajana. Jäsenen vuosipalkkio 30 000 euroa.

Hallituksen tai valiokunnan kokouksilta maksettavaksi kokouspalkkioksi ehdotetaan 600 euroa kokoukselta, mikäli kokous on hallituksen jäsenen kotimaassa. Muista kokouksista ehdotetaan maksettavaksi kokouspalkkiota 2 400 euroa kokoukselta ja puhelinkokouksista 600 euroa kokoukselta.

Nimitystoimikunta ehdottaa, että hallituksen jäsenille korvataan kohtuulliset matkakustannukset Finnairin yleisen matkustussäännön mukaisesti.

Lisäksi nimitystoimikunta ehdottaa, että hallituksen jäsenillä ja heidän puolisoillaan on rajoitettu oikeus lentolippuetuun Finnairin henkilöstölippuohjesäännön hallituksen jäseniä koskevan ohjeistuksen mukaisesti.


Nimitystoimikunnan kokoonpano

Osakkeenomistajien nimitystoimikunnan muodostivat 1 syyskuuta .2016 osakasluettelon mukaan suurimpien osakkeenomistajien edustajat eli osastopäällikkö Eero Heliövaara (puheenjohtaja), valtioneuvoston kanslian omistajaohjausosasto; salkunhoitaja Robin Backman, KEVA ja varatoimitusjohtaja Reima Rytsölä, Varma.

Lisäksi nimitystoimikuntaan kuuluu Finnairin hallituksen puheenjohtaja Klaus Heinemann.