Lentonäytösvalmistelut täydessä käynnissä Helsinki-Malmin lentoasemalla

FIAT15_loudnliveFinland International Airshow -ilmailutapahtuman valmistelut olivat torstaina täydessä käynnissä Helsinki-Malmin lentoasemalle. Rekat ajoivat tavaraa yleisöalueelle ja näytöskoneita alkoi saapua kentälle. Oheisesta grafiikasta selviää, miten erilaiset toiminnot sijoittuvat lentokentän alueelle. Esiintymislava on tällä kertaa lentoasemarakennuksen edessä.

fias_15_1Kesän suurten lentonäytösten sarjan päättää viikonloppuna Finland International Airshow Helsinki-Malmin lentoasemalla. Tapahtuman valmistelut ovat parhaillaan täydessä käynnissä.

Yleisöalueita rakennetaan ja näytöskoneita on alkanut saapua. Esimerkiksi Jurgis Kairys & Air Bandits (kuvassa) oli paikalla jo aamupäivällä. Myös harjoitukset pyörähtävät käyntiin.

Viime vuonna vastavassa tapahtumassa monia kuvaajia harmitti korkea verkkoaita yleisön ja koneiden välissä. Sen läpi pystyi toki kuvaamaan, mutta tämä mahdollisuus oli vain eturivissä oleville.

Tfias_15_2aaemmaksi jääneille aita tunki kuviin rullaavia koneita kuvattaessa. Lentävien koneiden kuvausta se ei tietenkään haitannut.

Viikonlopun näytöksessä on jälleen samanlainen aita (kuvassa). Sen korkeus ei johdu järjestäjistä, jotka olivat jo ehtineet tilatakin matalan aidan. Sellaista käytettäessä viranomaiset olisivat kuitenkin vaatineet järjestysmiehen aidan viereen 2-4 metrin välein.

Tämä olisi ollut luonnollisesti mahdotonta toteuttaa, koska aitaa on satoja metrejä. Koneita maassa kuvaamaan haluavien kannattaakin hakeutua ajoissa aidan viereen.

pirkkala_avoimet_15_4Ilmavoimien McDonnell Douglas F/A-18C Hornet -hävittäjä esiintyy Malmilla ensimmäisen kerran sitten vuoden 2009. Esityslennolla käytetään jälkipolttoa, mikä luonnollisesti aiheuttaa voimakaan melun. Järjestäjät ovatkin jakaneet tiedotteen lähiseutujen asukkaille viikonlopun poikkeuksellisesta melusta.

Voimakasta ääntä on kuitenkin vain lyhyen ajan. Muut esiintyvät koneet ovat  vastaavia kuin Malmilla normaalistikin lentävät.

Ympäristöviranomaisten vaatimuksesta tehdään kuitenkin melumittauksia Hornetin perjantaisen harjoituksen aikana. Näin halutaan varmistaa, että melurajat eivät ylity. Lisäksi melun minimoiminen on huomioitu esityslinjoja ja korkeuksia valittaessa.

Kapteeni Ville Uggeldahlin tämänvuotiseen Ilmavoimien esityslentoon on kuulunut runsaasti soihtuja (kuvassa). Ne on tarkoitettu lämpöhakuisten ohjusten harhauttamiseen, mutta tuovat myös näyttävyyttä esityslentoon.

Vielä ei ole varmuutta siitä, voidaanko soihtuja käyttää Malmin näytöksessä. Korkealla laukaistavat soihdut palavat kokonaan eikä niistä putoa mitään maahan asti. +TT+

Päivittynyt 14.8: lisätty tapahtuma-alueen kartta