Lentotietojärjestelmäongelma sotkee lentoliikennettä Isossa-Britanniassa - luvassa tuntien viiveitä

CFMU_UK280823(Päivittynyt klo 17.35) Lentoliikenteeseen kohdistuu Isossa-Britanniassa merkittäviä viiveitä, kun lennonvarmistusyhtiö NATS:n lentotietojärjestelmissä on ongelmia. Lontoon ja Skotlannin lentotiedotusalueet rajoittavat liikennettä ja aiheuttavat pitkiä yli 45 minuutin viiveitä. Eurocontrolin mukaan näköpiirissä ei ole koska ongelmat ratkeavat. NATS tiedotti saaneensa ongelman korjattu hieman kello 17 jälkeen Suomen aikaa. 

Lähtevä ja saapuva lentoliikenne kohtaa merkittäviä rajoituksia Isossa-Britanniassa lentotietojärjestelmän ongelmien seurauksena. Useita lentoja uhkaa tuntien viivästyminen.

Lennonvarmistusyhtiö NATS ilmoitti teknistä ongelmista lentotietojärjestelmissä. Tilanne aiheuttaa liikennerajoituksia, jotta turvallisuudesta voidaan varmistua. Tekninen henkilöstö etsii ratkaisua ongelmiin. 

NATS kertoi iltapäivästä hieman ennen kello 16.30 Suomen aikaa joutuvansa syöttämään lentosuunnitelmatiedot käsin järjestelmiinsä. Tämä aiheuttaa merkittäviä viiveitä, sillä manuaalinen tietojen syöttö on hidasta. 
 

Eurocontrolin mukaan ei ole tiedossa kuinka kauan ongelma kestää. Ongelmat heijastuvat Isosta-Britanniasta myös muualle Eurooppaan. Ilmatilaa ei ole suljettu, mutta sinne otetaan rajoitetusti liikennettä. 

Suomessakin Finnairin Helsinki-Vantaalta Lontooseen ja manchesteriin suuntaavia lentoja on viivästetty. Lähtevät lennot eivät pääse normaalisti matkaan Lontoon Heathrow'lta, jonka seurauksena saapuvat lennot eivät mahdu asematason seisontapaikoille. 

NATS tiedotti kello 17 jälkeen Suomen aikaa tunnistaneensa sekä korjanneensa vian lentotietojärjestelmässä. Lennonvarmistusyhtiö selvittää nyt liikenteen ylösajoa yhdessä lentoyhtiöiden kanssa. Merkittävä määrä lentoja peruttiin tapahtuman seurauksena. 

Päivittynyt kello 15.50: lisätty tietoja vaikutuksesta. 

Päivittynyt kello 16.55: Lisätty tieto lentotietojen manuaalisesta käsittelystä. 

Päivittynyt kello 17.35: Lisätty tieto ongelman korjaantumisesta.