Lex Malmi -kansalaisaloite luovutettiin eduskunnan käsittelyyn

LEXMALMI_eduskuntaanYli 56 000 suomalaisen allekirjoittama Lex Malmi -kansalaisaloite luovutettiin keskiviikkona 8. helmikuuta eduskunnan puhemies Marja Lohelalle. Lakialoitteessa esitetään, että valtio lunastaa Malmin lentoaseman itselleen.

Lakialoite etenee nopeasti, sillä se otetaan eduskunnan suuressa salissa lähetekeskusteluun jo ensi viikolla. Sitten aloite jatkaa valiokuntakäsittelyyn. Mikä valiokunta se käsiteltäväkseen saa, ei ole vielä tiedossa.

Aloitteen jättäjät suhtautuvat toiveikkaasti Lex Malmin etenemiseen. Useissa puolueissa on halua kentän säilyttämiseen. Vaikka eräät asiantuntijat pitävät lakia puuttumisena kunnalliseen itsehallintoon, toisten mukaan kyseessä on nimenomaan valtakunnantason asia.

Malmin-lentoasema-ilmasta_4

Malmin lentoaseman ystävät ry:n (MLY) mukaan Lex Malmin mukaisella lunastuksella valtio turvaisi pääkaupunkiseudun ja maakuntien väliset ilmayhteydet ja tukee kaupallisen lentoliikenteen kehittymistä. Lisäksi Malmin lentoasema palvelisi tulevaisuuden ilmailun kehittymiskeskuksena.
 
Kansalaisaloite perustuu Malmin lentoaseman huomattavaan valtakunnalliseen merkitykseen. Malmin lentoasemalla nähdään olevan keskeinen rooli sekä maakuntien että koko Suomen tavoitettavuudessa.

MLY painottaa, etät koko maan kehittyminen ja elinkeinoelämä nojaavat toimiviin ja ruuhkattomiin lentoyhteyksiin alueiden välillä.
 
Timo_Hyvonen_Malmi_2016"Keskellä pääkaupunkiseutua on oltava paikka, joka voi palvella nopeasti yleistyvää aikataulutonta liikennettä. Kaikissa Länsi-Euroopan pääkaupungeissa on kenttä aikatauluttomalle liikenteelle. Suomen osalta Malmi on ainoa järkevä paikka kentälle, joka palvelee kansallista ja lähimaista tulevaa potkurikone-, liikesuihkukone- ja helikopteriliikennettä", toteaa Malmin lentoaseman ystävät ry:n puheenjohtaja Timo Hyvönen.
 
Helsinki-Vantaan lentoaseman kasvutavoitteiden toteutuessa sen edellytyksien palvella nopeasti yleistyvää aikataulutonta liikennettä nähdään heikkenevän. Finavian suunnitelmissa Helsinki-Vantaa panostaa Aasian ja Euroopan väliseen liikenteeseen. Lentokenttäyhtiön tavoitteissa Helsinki-Vantaan läpi kulkee vuonna 2020 yli 20 miljoonaa matkustajaa.
 
Malmi_havainnekuva_yleis2015_1"Uusi älykäs liikkuminen tapahtuu myös siivillä. Miehittämättömät rahtilennot ovat jo todellisuutta. Dronet, sähkölentokoneet ja muut tulevaisuuden älykkäät ilmailumuodot tarvitsevat turvallisen paikan keskellä pääkaupunkiseutua. Suomi ja varsinkin pääkaupunkiseutu tarvitsevat reitin taivaalle. Valmis reitti löytyy jo nyt Malmin kiitotien päästä", kommentoi yrittäjä Peter Vesterbacka.
 
Lex Malmilla valtio lunastaisi Malmin lentoaseman 138 hehtaarin alueen ja rakennukset Helsingin kaupungilta rahallista korvausta tai aluevaihtoa vastaan. Pohjautuen Helsingin kaupungin lentokenttäalueella tekemiin kauppoihin Malmin lentoaseman lunastus maksaisi valtiolle 25–30 miljoonaa euroa.

Vuonna 2014 hallitus sitoutui rakentamaan Malmia vastaavaan lentokentän pääkaupunkiseudulle, jos lentotoiminta Malmilla lakkaa.
 
Helsingin kaupunki on suunnitellut Malmin lentokentälle ja sitä ympäröiville alueille uutta kaupunginosaa noin 25 000 asukkaalle. Suunnittelualue on yhteensä noin 300 hehtaaria.
 
"Malmin lentoaseman säilyttäminen ei uhkaa asuntorakentamista alueella. Lentäminen ja asuntorakentaminen eivät sulje toisiaan pois. Molemmat ovat osa koko pääkaupunkiseudun ja Suomen tulevaisuutta", sanoo Timo Hyvönen.

Lue myös: