Matka 2020 -messut avautuvat yleisölle - yhtenä teemana mukana myös vastuullisuus

Matka20_TAPMatkamessut avautuvat ammattilaispäivien jälkeen suurelle yleisölle Helsingin Messukeskuksessa perjantaina 17. tammikuuta 2020. Matkanjärjestäjien ja kohdeinfopisteiden lisäksi mukana on myös useita lentoyhtiöitä ja viranomaistoimijoita. Yhtenä teemana matkamessuilla on vastuullisuus.

Matkamessut avautuivat ensimmäisenä ammattilaisille, joille tarjontaa esiteltiin 15. tammikuuta Matka Workshop Day -tapahtumassa sekä 16. tammikuuta Matka Pro -tapahtumalla sekä koko messualueen osastoilla. 

Matka20_qatarMatkamessujen Matkailututkimus 2020 vastaajista joka kolmas aikoo vuonna 2020 käyttää matkailuun enemmän rahaa kuin edellisvuonna. Yli puolet aikoo sijoittaa matkoihin ainakin saman verran kuin vuonna 2019. Kohdesuosikkeja kyselyssä olivat Australia, Japani, YhdysvallatMalediivit ja Uusi-Seelanti.

Matkamessuilla järjestettiin ensimmäistä kertaa vastuullisuuskilpailu Sustainable Travel Competition. Kaikkiaan 22 osallistujayrityksen joukosta rankatun viiden finalistin voittaja julkistetaan messuilla perjantainta 17. tammikuuta.

Matka20_flydubaiLentoliikenteen vastuullisuus oli esillä myös esitelmälavojen paneelikeskusteluissa, joissa mukana olivat mm. lentokenttäyhtiö Finavia sekä skandinaavinen lentoyhtiö SAS.

Vuonna 2015 näyttävän paluun Matkamessuille tehnyt Finnair ei ollut enää mukana vuonna 2020. Sen sijaan omat osastot olivat useilla muilla lentoyhtiöillä. Samoin usean vuoden Matka Pro ja Busines Forum -tapahtuman puolella omalla osastolla mukana ollut SAS oli nyt jalkautunut yleisön joukkoon ilman omaa osastoa.

Lentoyhtiöistä kiinalainen Juneyao Air markkinoi uusia keväällä 2020 avattavia yhteyksiään Helsinki-Vantaalta Reykjavikiin, Manchesteriin ja Dubliniin sekä erityisesti jatkolentoa Shanghaista Kiinan aurinkolomakohteeseen Sanyaan, joka sijaitsee Hainanin saaren eteläkärjessä.

Matka20_JAL Useita vuosia messuilla suurella Japani-osastolla mukana oleva Japan Airlines (JAL) puolestaan iloitsee maaliskuussa 2020 avautuvasta reitistään Helsinki-Vantaalta Tokion keskustan lentokentälle Hanedaan. Se korvaa nykyisin Helsingistä Naritaan lennettävän reitin.

JAL odottaa muutoksen nostavan reitin kysyntää entisestään. Myös JAL:n yhteistyökumppani Finnair avaa keväällä reitin Hanedaan.

Matka20_JetfliteMatkamessuilla on näiden lisäksi omat osastonsa myös TAP Portugalilla, jonka yhteydessä Portugali oli laajasti esillä. Latvialainen Airbaltic mainosti ständillään laajasti jatkoyhteyksiä Riiasta eteenpäin. Icelandair puolestaan tarjoaa Islannin kohteiden lisäksi yhteyksiä Pohjois-Amerikkaan. Lähi-idän toimijoiden osastoilla mukana on myös Flydubai.

Suurehkolla osastolla Matkamessuilla on mukana myös Turkish Airlines, joka lentää Suomessa Helsinki-Vantaan lisäksi myös Rovaniemelle. Messutarjouskohteena oli mm. Istanbul.

Matka20_WeLoveCruisesJo torstaina järjestetyn Matka Pro -tapatuman puolella mukana olivat Qatar Airways sekä liikelentoja tarjoava Jetflite.

Matka 2020 -messujen suurimmat osastot vaikuttivat olevan lentoyhtiöiden sijaan risteilyitä tarjoavilla toimijoille. Suurin osasto oli kenties suomalaisella loistoristeilyjä henkilökohtaisella palvelua tarjoavalla risteilytoimisto We Love Cruisesilla.

Ilmailualan tarjontaan voidaan laskea myös Helsingin Matka20_Foonikeskustassa sijaitsevan vapaalentotunneli Föönin markkinointiosasto.

Alueelta löytyi myös kattava pienoismalliosasto, jossa oli esillä laajasti eri lentoyhtiöiden värikkäitä pienoismalleja.

Mukana oli merkittävä määrä sellaisten lentoyhtiöiden pienoismalleja, joita ei enää ole olemassa. Tähän joukkoon kuuluivat myös suomalaiset Finncomm Airlines ja Blue1.

Matka20_IranVuoden 2020 Matkamessuilla ovat mukana ensimmäistä kertaa myös Sierra Leone, Benin ja Mongolia. Kaikki Matkamessujen osastot eivät välttämättä vedä matkailijoita puoleensa.

Viimeaikojen tapahtumien seurauksena esimerkiksi Iranin osasta oli ainakin ammattilaispäivänä täysin tyhjä.

Matka20_tulliViranomaistoimijoista mukana olivat mm. Tulli ja uusien tuontisäännösten pinnalle nostama Ruokavirasto. Tulli esittelee osastollaan tuoteväärennöksiä ja jakaa tietoutta maahantuontisäännöistä, jotka vaikuttivat olen yksi kysytyimmistä aiheista osastolla.

Yleisöpäivillä ovat mukana myös suositut tullikoirat. Huumekoirista paikalla on perjantaina Sanna Salmisen Ice ja viikonloppuna osastolla vuorottelevat Mika Niemenmaan Pepi sekä Jussi Plantingin Jutta.

Matka20_ruokavirastoRuokavirasto jakaa myös tietoutta uudesta joulukuussa 2019 voimaan tulleesta kasvinterveyslainsäädännöstä, joka rajoittaa matkailijoita tuomasta Euroopan unionin ulkopuolelta kasveja ja kasvituotteita ilman kasvinterveystodistusta.

Lainsäädännön ulkopuolelle jäävät esimerkiksi hedelmistä enää vain banaani, taateli, durio, ananas ja kookos. Rajoitukset eivät kuitenkaan koske esimerkiksi valmistettuja ja kuivatettuja ruoka-aineita tai pilkottuja hedelmiä.

Tullirajalla Helsinki-Vantaan lentoasemalla on nykyisin myös roskapiste leikkokukille, jotka ovat kiellettyjen listalla ilman ostomaan viranomaisen myöntämää kasvinterveystodistusta.

Pohjois-Euroopan suurin matkailualan tapahtuma Matkamessut tuo Messukeskukseen lähes 1000 matkanjärjestäjää, matkakohdetta ja matkailualan yritystä yli 80 maasta. Matkamessut ovat avoinna yleisölle 17.-19. tammikuuta. Vuoden 2020 Matkamessujen partnerimaa on Viro.

Matka20_airbalticMatka20_Turkish