Media: Kanada perumassa F-35-hävittäjäkauppoja?

F35_UK_LockheedMartinKanadan tiedotusvälineissä levisi 6. joulukuuta arvioita, joiden mukaan maa olisi luopumassa Hornetin korvaajiksi tarkoitettujen 65:n Lockheed Martin F-35 Lightning II -hävittäjän tilauksesta. Kehitteillä olevan konetyypin hinta-arviot ovat jatkuvasti nousseet ja asiakkaiden keskuudessa on noussut epäilyksiä siitä, onko hankintaan enää varaa.

F-35 on tarkoitettu Yhdysvaltojen tulevaisuuden hävittäjäksi (Joint Strike Fighter). Samalla tyyppiä on tilattu liittolaismaiden vanhentuvien koneiden korvaajaksi. Mukana ovat Kanadan ohella Englanti, Tanska, Norja, Italia, Turkki, Australia ja Hollanti.

Kanada on aikonut korvata noin 80 CF-18 Hornet -hävittäjänsä 65:llä tutkassa heikosti näkyvällä F-35:llä vuonna 2020. Konetyypistä päätettiin kesällä 2010 ja Kanada on mukana F-35:n kehitystyössä, mutta varsinaista suursarjan tilausta ei ole vielä tehty.

Nyt kanadalaisten tiedotusvälineiden mukaan hallitukselle on luovutettu sen tilaama riippumaton selvitys kustannuksista. Raportin mukaan hävittäjien elinkaaren hinnaksi muodostuisi uutislähteestä riippuen jopa 30-40 miljardia Kanadan dollaria.

Tätä pidettäneen aivan liian kalliina. Alunperin koneiden hinnaksi mainittiin 9 miljardia dollaria ja elinkaarikustannukset huomioiden yhteensä 25 miljardia. Kanadan hallituksen mukaan puolueeton selvitys kustannuksista on tosiaan tilattu, mutta kauppojen peruuntumista ei myönnetä.

Hanke on kaiken lisäksi ollut jo alusta alkaen kiistelty. Konehankintaa ei kilpailutettu, koska F-35:n katsottiin olevan markkinoiden ainoa stealth-ominaisuudet omaava tyyppi.

Aviation Week & Space Technologyn mukaan olisikin mahdollista, että Kanada nyt harkitsisi muidenkin kuin stealth-hävittäjien hankintaa Hornetien korvaajiksi tai niiden rinnalla toimimaan. Jopa miehittämättömät ilma-alukset saattaisivat tulla kysymykseen.

Tämän hetkisten arvioiden mukaan F-35-koneita rakennettaisiin kolmena versiona kaikkiaan noin 3100 kappaletta. Niistä Yhdysvaltoihin menisi 2450. Jos tilauksia peruuntuu, yksikkökustannukset luonnollisesti nousevat entisestään.