Midnight Hawks lensi Puolassa yhdessä Red Arrowsin kanssa - Lotos Gdynia Aerobaltic Air Show 21.-22.8.

RED_MH_1Suomen Ilmavoimien osastotaitolentoryhmä Midnight Hawks lensi muodostelmassa Englannin kuninkaallisten ilmavoimien Red Arrowsien kanssa Puolan Lotos Gdynia Aerobaltic Air Show'n harjoituksissa. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun Midnight Hawks nähtiin taivaalla yhdessä  Red Arrowsin kanssa.

RED_MH_4Lotos Gdynia Aerobaltic Air Show on kehittynyt vuosien varrella suureksi tapahtumaksi. Ensimmäisen kerran tapahtuma järjestettiin Gdynian rantabulevardilla vuonna 2017.

Tänä vuonna ei ole tarjolla iltanäytöstä rannalla vaan koronarajoitusten takia tapahtuma järjestetään lentokentällä.

Kyseisen lentonäytöksen johtajana toimii suomalainen kansainvälisestikin tunnustettu lentonäytösjohtaja Airboss Perttu Karivalo. Hän on ollut kehittämässä Puolan lentonäytöskulttuuria jo vuodesta 2016 lähtien.

Karivalo_2021_2Karivalo on Puolan lisäksi johtanut näytöksiä myös Turkissa ja luonnollisesti Suomessa, jossa viimeisin oli elokuinen Kaivari 21 -tapahtuma Helsingin Kaivopuiston edustalla.

Karivalo sai ensimmäisenä suomalaisena Ison-Britannian ilmailuviranomaiselta Tier 3 -tason lentonäytösjohtajan kelpuutuksen vuonna 2018.

Karivalo_suunnitelmaMidnight Hawksit lensivät perjantaina 20. elokuuta harjoituksissa yhdessä RAF:n Red Arrowsien kanssa muodostelmassa. Tällaista odotettiin tapahtuvaksi Suomessa vuonna 2017, jolloin Red Arrows oli Kaivari 17 -tapahtuman pääesiintyjä sekä vuonna 2020 Kauhavan lentonäytöksessä.

Nyt lentonäytösjohtaja Karivalo ja molemmat taitolentoryhmät saivat yhteislennon toteutumaan Puolassa, jossa ryhmät harjoittelivat aikataulullisesti peräkkäin.

Kyseistä suoritusta ei kuitenkaan ole luvassa itse lentonäytöksessä vaan ainakin toistaiseksi sen näkeminen taivaalla oli harvojen herkkua Short Skyvan -kuvauskoneesta.

RED_MH_3Taitolentoryhmien yhteislennon lisäksi harjoituspäivän valokuvauslennoilla lensivät yhdessä Hawk-soolokone sekä Red 11.

Ilmavoimat osallistuu lentonäytökseen 21.-22. elokuuta ja molempina päivinä lentonäytösohjelmassa on kapteeni Sampsa Kaikkosen lentämä Hawk-soolo ja Midnight Hawksien esityslento.

Ilmavoimat toi Hawkien tarvitseman huolto-organisaation paikalle Puolaan Airbus C-295M -kuljetuskoneella jo torstaina 19. elokuuta. Nyt suomalaiset C-295M -kuljetuskoneet ovat muussa käytössä.

Lentonäytösohjelmassa on luvassa Red Arrowsin ja suomalaishawkien lisäksi mm. Turkin ilmavoimien F-16 -sooloesitys, Ranskan ilma- ja avaruusvoimien Rafale-esityslento sekä Ruotsin ilmavoimien Gripen-sooloesitys.

RED_MH_5Taivaalla nähdään myös Puolan ilmavoimien ylpeys eli Team Orlik, joka lentää PZL-130 Orlik -koneilla sekä Puolan SH2G, W-3 Anaconda -helikopterit sekä Tshekin Mi-24- ja Mi-171 -helikopterit.

Maanäyttelyssä ovat esillä mm. Saksan P-3 Orion -meritoimintakone, Ruotsin Saab Gripen D -hävittäjä, Saksan Eurofighter Typhoon -hävittäjä sekä Puolan Suhoi Su-22, MiG-29 -hävittäjät ja W-3 Anaconda -helikopteri. MH

Päivitys kello 21.37: Täsmennetty Hawkien huoltokontin saapuneen Puolaan C-295M -koneella.

Lotos Gdynia Aerobaltic Air Show -sivusto

Karivalo_MH-redsRED_MH_2

 

Lue myös: