Miehittämättömien ilma-alusten UAS Centre Finland avattiin Mikkelin lentokentälle

Mikkelin_avoimet_ovet_1Mikkelin lentokentällä (EFMI) vietettiin 12. marraskuuta UAS Centre Finlandin avajaisia. Kyseessä on Suomen ensimmäinen miehittämättömien ilma-alusten pysyvä koelentokeskus. Tapahtumaa juhlistettiin avoimien ovien päivällä, joka keräsi paikalle noin 500 ihmistä. Myös mikkeliläinen yleisilmailu esittäytyi.

Mikkelin_avoimet_ovet_4UAS Centre Finlandia (Unmanned Aerial System) pyörittää Future Sky Oy, jonka päätoimialaa ovat miehittämättömät ilma-alusjärjestelmät ja niiden kehittäminen. Keskus tekee yhteistyötä liikenteen turvallisuusvirasto Trafin kanssa.

Vastaisuudessa lentokentällä tutkitaan ja testataan perinteisen ja miehittämättömien ilma-alusten toimintojen yhteensovittamista.

Testausmahdollisuuden ohella Mikkelissä on tarjolla alan koulutusta niin asiakkaan omalla kuin vuokrattavissa olevalla kalustolla.

Miehittämättömän ilmailun toimijoita Suomessa on arvioitu tällä hetkellä olevan 70-100 ja lisäksi vähintään kaksinkertainen määrä muita alasta kiinnostuneita lennättäjiä ja harrastajia. Kyseessä on useiden miljardien eurojen markkina.

Mikkelin_avoimet_ovet_2Esimerkkinä siitä mitä on luvassa avoimien ovien päivässä nähtiin ilmassa Air Intelligence Finland -yhtiön Videodrone -kuvauskopteri (kuvissa). Lisää erilaisia miehittämättömiä ilma-aluksia oli nähtävänä lentokenttäalueen hallissa (oikealla).

Tilaisuudessa tarjoiltiin yleisölle 430 annosta hernekeittoa, jonka perusteella kokonaiskävijämääräksi arvioitiin noin 500. Liikenteenohjaus oli puutteellista ja pysäköinti kentällä oli siksi hankalaa. T.T.

Mikkelin_avoimet_ovet_5

Lue aiempi Lentoposti.fi -juttu aiheesta: