Ministeri Lintilä: Finnair palaa kilpailuun samalla tavalla kuin eurooppalaisyhtiöt - vihreän rajaksi 25

Finnair_sharklet_ohilentoHallitus ilmoitti 10. syyskuuta päässeensä yhteisymmärrykseen uusien matkustusrajoitusten perusteista. Periaatepäätös sisältää maahantulosta ja terveysturvallisuudesta huolehtimisen. Koronavirustartuntojen osalta ns. vihreän alueen raja on nousemassa 25 tapaukseen per 100 000 asukasta. Yksityiskohdista hallitus tiedottaa perjantaina 11. syyskuuta.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.), liikenneministeri Timo Harakka (sd.) ja elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) avasivat torstai-iltana säätytalon portailta lyhyesti matkustusrajoitusten tilannetta suorassa lähetyksessä Twitterin kautta.

"Suomi jatkaa sisärajavalvontaa näillä näkymin 22. marraskuuta saakka, jotta uuteen testaukseen perustuvaan maahantuloon ja siihen liittyvät lakihankkeet saadaan valmiiksi", avasi sisäministeri Ohisalo.

Ohisalo totesi myös EU-komission ehdottaneen Euroopan laajuista yhteistä mallia, jossa uusi ns. vihreän alueen raja-arvo olisi 25 tapausta 100 000 asukasta kohti 14 vuorokauden aikana. Suomi tulee myös noudattamaan tätä raja-arvoa, joka on edelleen tiukka monen maan suhteen, mutta merkittävästi höllempi kuin aiempi kahdeksan tapausta samaisessa 14 vuorokauden ajanjaksossa.

Ohisalon mukaan lauantaista 19. syyskuuta lähtien Suomeen voikin saapua myös Ruotsista, Norjasta ja Saksasta.

"Siirrymme jäykästä rajoitusmallista testausmalliin eli testaa ja tule. Yli 25 tapauksen maista vaaditaan jatkossa pakollinen negatiivinen koronavirustestitulos Suomeen saavuttaessa. Lait on tarkoitus saada voimaan jo lokakuussa, jotta ollaan pikaisesti tilanteessa, jossa voidaan auttaa kuljetuselinkeinoa ja matkailua", sanoi liikenneministeri Harakka.

"Vihreiden maiden raja 25:een on Suomelle erittäin tärkeää. Samalla määriteltiin matkailun osalta kuinka pohjoiseen suuntautuvat charterit ja lennot Helsinkiin käsitellään. Käytännössä nyt voidaan avata matkailulle talvisesonki", sanoi elinkeinoministeri Lintilä.

"Tämä iso asia meidän Finnairille. Nyt Finnair palaa sinne kilpailukentälle, jossa se on eurooppalaisten kilpakumppanien kanssa. Jos olisi jatkettu entisellään Finnair olisi aivan erilaisessa kilpailutilanteessa. Nyt on mahdollista pitää kansallista lentoyhtiötä edelleen voimissa", päätti Lintilä.

Finnair on Suomen tiukkojen matkustusrajoitusten seurauksena joutunut karsimaan liikenneohjelmaansa merkittävästi. Nyt mahdollisuuksia tarjoutuu Lapin talvisesonkiin sekä mm. Ruotsin, Norjan ja Saksan sekä usean muun maan matkailuun.

Tarkemmin hallitus tiedottaa aiheesta perjantaina 11. syyskuuta.

Lue myös: