Neuvostoliiton huippuhävittäjä Jakovlev Jak-3U esiintyy ensi kertaa Suomessa Jämin lentonäytöksessä

JAK3_TimJanssonNeuvostoliiton huippuhävittäjä Jakovlev Jak-3U esiintyy ensi kertaa Suomessa Jämin lentonäytöksessä. Upeisiin warbirdeihin ja taitolentoon keskittyvä lentonäytös järjestetään Pohjois-Satakunnassa Jämijärvellä 16.-17. heinäkuuta.
 
Jämijärven lentonäytöksen teema on tänä vuonna Warbirds & Aerobatics. Vanhojen, toisen maailmansodan aikaisten sotakoneiden lisäksi taivaalla nähdään taitolentoa. Lentonäytös on tänä vuonna lapsille ilmainen, sunnuntaina muksuja villitsee myös Hevisaurus.
 
pirkkala_avoimet_0516_12Viikonlopun aikanan esiintyy mm. kotimainen taitolentoryhmä Arctic Eagles, joka nähdään taivaalla neljällä koneella. Lauantaina taitolennon Euroopan- ja maailmanmestari, venäläinen Mihail Mamistov lentää vapaaohjelmansa musiikin tahtiin.
 
Yksi viikonlopun erikoisuus Jämille saapuva Jak-3U replika. Se on tehty koneen viimeisestä, alkujaan AS-82FN-tähtimoottorilla ja kahdella 20 millimetrin tykillä varustetusta versiosta. Koneen 1200 hevosvoiman 14-sylinterinen ja 30-litrainen tähtimoottori tarjoaa lentonäytösvieraille taatusti ikimuistettavat jyrinät.
 
Jak-3U -hävittäjän klassiset, linjakkaat muodot nähdään ensimmäistä kertaa koskaan Suomen taivaalla. Koneen omistaa hollantilainen Yak Association ja näytöksessä sitä lentää Rick van der Graaf.
 
EFJM_ilmasta_1Neuvostoliiton ilmavoimat sai käyttöönsä kesällä 1944 yhden kaikkein parhaimmista ja pelätyimmistä hävittäjistään. Jak-3:sta voi kutsua suorastaan Neuvostoliiton Spitfireksi, niin suuri merkitys uudella hävittäjällä oli itärintaman ilmasotaan.
 
Nopea, ketterä ja lento-ominaisuuksiltaan ensiluokkainen Jak-3 oli niin vaarallinen vastustaja, että Luftwaffen väitetään antaneen käskyn välttää ilmataisteluja uuden hävittäjän kanssa. Jak-3 koneet eivät taistelleet Suomen rintamalla, mutta ulkoasultaan hyvin samankaltaiset vanhemmat Jakit olivat tuttuja vastustajia myös suomalaislentäjille.
 
Jak-3 on numerostaan huolimatta sodanaikaisen Jak-sarjan (Jak-1, Jak-7 ja Jak-9) viimeisin tyyppi, ja sitä valmistettiin lähes 5000 kappaletta. Yleisimmässä variantissa oli aseistuksena 20 millimetrin tykki ja raskas konekivääri.
Lue myös: